'Dementie na hersenletsel komt regelmatig voor bij sporters'

31 OKT 2022 12:45 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen. Aanleiding: Zelfs deze wetenschappers praten nu over het verband tussen sport en dementie - NRC

Afgelopen week kwamen alle topwetenschappers op het gebied van hersenletsel in de sport samen op een bijeenkomst van de Concussion in Sports Group (CISG). Hier bespraken ze de mogelijke langetermijngevolgen van klappen op het hoofd tijdens sport, zoals dementie. Deze bijeenkomst was hard nodig omdat alarmerende onderzoeken over het verband tussen sport en dementie lange tijd genegeerd werden, zo berichtte NRC gisteren.

De wetenschappers schoven eerder verschillende publicaties over de langetermijngevolgen van hersenletsel aan de kant, terwijl het bewijs over ernstige cognitieve en mentale gevolgen zich al lange tijd opstapelde. Een grote, Amerikaanse onderzoeksgroep onder leiding van Ann McKee ontdekte bijvoorbeeld bij het ontleden van de hersenen van 202 jong overleden American Football-spelers – meer dan 5 jaar geleden al – dat bij 177 van hen de hersenen ernstige afwijkingen vertoonden. De overleden sporters hadden ook veel klachten gerelateerd aan chronische traumatische encefalopathie (CTE), waaronder geheugenverlies, agressieve en depressieve gevoelens en dementie.

Hoewel steeds meer sportbonden het probleem erkennen, móeten sportclubs wel in actie komen volgens Robert Cantu, de wetenschapper die kritisch was op zijn eigen groep en expert is op dit onderwerp. Denk aan het verbieden van tackles in rugby en American football of koppen bij voetbal bij jeugdspelers.

Nikki Kolman, specialist topsport, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Geneeskunde