'Naar buiten gaan juist in tijden van crisis belangrijk voor de mentale gezondheid'

27 SEP 2022 17:15 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Renske Visscher, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Consumenten waren nog nooit zo somber over hun portemonnee als nu | RTL Nieuws

De vele crises waarmee Nederland kampt, zorgen voor somberte alom. Mensen maken zich zorgen over hun energierekening en de stijgende winkelprijzen. Nu de herfst is begonnen en dat ook aan het weer duidelijk te merken is, is het van belang dat mensen zich niet binnen opsluiten. Voor de mentale gezondheid is naar buiten blijven gaan heel belangrijk.

Na een hete zomer is het weer nu echt omgeslagen, waardoor mensen snel de neiging krijgen om onder een dekentje op de bank te kruipen. Zonde, want buiten in beweging blijven, is nu extra belangrijk. In 2019 is IVN Natuureducatie om die reden begonnen met het organiseren van de #2uurnatuurchallenge, waarbij iedereen wordt uitgedaagd wekelijks tenminste 120 minuten in de natuur door te brengen. Ook nu roepen we mensen weer op juist in oktober naar buiten te gaan.

Hoofd leeg

Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen, die iedere week minstens twee uur buiten in een groene omgeving zijn, zich gelukkiger en gezonder voelen. Een wandeling in de natuur is heel geschikt om het hoofd leeg te maken. Duizenden onderzoeken tonen het belang van natuur voor de gezondheid aan. Natuur werkt stressverlagend, tegen een hoge bloeddruk, diabetes, noem maar op. Daarom is het ook hoog tijd dat natuur in allerlei preventieprogramma’s wordt opgenomen. Dat zou ook de zorgkosten ontzettend kunnen drukken.

Trektochten

IVN biedt van alles aan om mensen ook in het najaar naar buiten te laten gaan. We hebben een route app en speciale IVN-trektochten, die door de mooiste natuurgebieden gaan. En dan zijn er natuurlijk onze 160 lokale afdelingen die tal van excursies op het programma hebben staan. Het najaar is met al die herfstkleuren en paddenstoelen, die overal oppoppen, schitterend. Onder het motto ‘er is geen slecht weer alleen slechte kleding’ dagen we als IVN iedereen uit om deze herfst lekker naar buiten te gaan en de natuur te beleven.

Renske Visscher, expert Natuur en Gezondheid, IVN Natuureducatie

Meer binnen de rubriek Mentale gezondheid/psychologie/psychiater