'Minister Adema moet in de Europese raad wél tegen glyfosaat stemmen'

15 NOV 2023 14:00 | MVO Nederland

Dit is een expertquote van Wouter Scheepens, directeur-bestuurder a.i. MVO Nederland.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Dat glyfosaat veilig is valt met de huidige regels onmogelijk te bepalen, zeggen wetenschappers

De stemming over glyfosaat in de Europese Raad is dé kans voor minister Adema om te laten zien dat hij de natuur en gezondheid wél bovenaan de prioriteitenlijst zet. Eerder bleef echte steun voor de – overigens sterk afgezwakte – natuurherstelwet uit vanwege angst voor bouwers en boeren. En dat terwijl een sterke natuur juist zo belangrijk is voor het bedrijfsleven.

De natuur levert bedrijven onmisbare materialen en diensten, zoals schone lucht, water en een gezonde bodem. De keuzes die Europa nu maakt en investeringen die het doet in de natuur betalen zich uiteindelijk uit- in een sterkere natuur – essentieel voor ons leven en de economie.

Nu de natuurherstelwet er uiteindelijk wel doorheen is, komt de volgende stemming ter tafel: die over glyfosaat. De ideale kans voor de minister om eerder gemaakte fouten goed te maken. Door wél te luisteren naar wat de Tweede Kamer en 159 wetenschappers hebben geadviseerd: glyfosaat helpt onze natuur en gezondheid niet. En dus duurzame ondernemers ook niet. Dus minister Adema, het is nog niet te laat: stem tegen glyfosaat.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid