Herstel-NL lanceert tweede fase campagne: niet wachten tot na de formatie

08 MRT 2021 09:46 | Herstel-NL

Amsterdam, 7 maart 2021 – Herstel-NL wil iedereen ervan doordringen dat Nederland nú open moet, om de steeds harder oplopende schade aan de samenleving te stoppen. Daarom lanceert het platform morgen de tweede fase van de campagne, met paginagrote advertenties in alle landelijke dagbladen en met TV-commercials. In de eerste fase hebben we Nederland vertelt dat we open kunnen met ons plan, in deze tweede fase gaan we uitleggen hoe het plan werkt. De boodschap is dat Nederland nú met ander coronabeleid aan herstel van het land moet gaan werken. Herstel-NL roept het kabinet op nu direct hiermee te beginnen en niet pas na de formatie, zoals premier Rutte dit weekeinde voorstelde.

Via paginagrote advertenties in de landelijke kranten en TV commercials wil Herstel-NL opnieuw de noodzaak van ander beleid benadrukken, nu in de afgelopen twee weken de versoepelingen van het kabinet burgers en ondernemers nauwelijks lucht hebben gegeven. “De versoepelingen hebben onvoldoende gebracht. Jongeren, thuiswerkers, ondernemers – zij hebben het allemaal nog ontzettend moeilijk. Wij, en vele anderen met ons, maken ons grote zorgen en daarom gaan wij met nog meer nadruk en nog zichtbaarder verder met ons verhaal. Want we kunnen niet wachten tot de zomer om met het herstel van start te gaan, dat is te laat”, stelt voorzitter Robin Fransman van Herstel-NL.

Herstel-NL wil een einde aan de avondklok en de lockdown. Winkels, horeca, onderwijs, sport, cultuur moeten en kunnen weer open. Dat kan door gericht strengere veiligheidsmaatregelen in te zetten op plaatsen en tijden voor iedereen die kwetsbaar is of gewoon voorzichtig wil zijn. Een gedwongen testmaatschappij is dan onnodig in de plannen van Herstel-NL, testen kan ook op uitsluitend vrijwillige basis. Mensen moeten daarnaast gewoon weer aan het werk kunnen. De op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde aanpak die Herstel-NL voorstaat maakt dit ook mogelijk.

Niet “levensgevaarlijk”

In de dagbladadvertenties legt Herstel-NL in detail uit wat haar plan inhoudt. “Ons plan is na de start van de campagne ‘levensgevaarlijk’ genoemd en we zouden een tweedeling in de maatschappij bewerkstelligen. Daar is volstrekt geen sprake van, het is bizar dat dit door sommigen zo is neergezet. In onze krantenadvertenties leggen we uit dat we juist de hele maatschappij op verantwoorde wijze zijn vrijheid terug willen geven”, aldus arts en ondernemer Erik-Jan Vlieger, bestuurslid van Herstel-NL. Het plan van Herstel-NL streeft naar optimale veiligheid voor de hele samenleving. Robin Fransman: “Een samenleving waarin we alle levens even belangrijk vinden, jong en oud, ondernemer en werknemer, gezond of kwetsbaar. Waar we vertrouwen dat burgers en organisaties zelf bepalen hoe ze veiligheid optimaliseren in hun eigen specifieke situatie. Met veilige tijden en plaatsen zorgen we ervoor dat iedereen weer kan deelnemen aan de maatschappij. Dat is een flexibele oplossing die geleidelijk kan worden aangepast naarmate de vaccinaties vorderen.”

Geen volwassen debat

Herstel-NL constateert dat in de verkiezingscampagnes geen volwassen debat wordt gevoerd over het coronabeleid. Politici aan linker- en rechterkant hebben zichzelf vastgezet door de lockdowns en de avondklok te blijven steunen. Fransman: “We weten uit gesprekken met politici dat men wel anders zou willen, maar geen van de gevestigde partijen durft het aan om een goed gesprek te voeren waar het gaat om het coronabeleid. Wij hebben zelf ondervonden wat er gebeurt als je teveel impact maakt met een ander verhaal. Toch blijven wij ons kabinet oproepen, bij gebrek aan discussie met andere politici, met óns en anderen het gesprek aan te gaan over de noodzaak nu direct met opening te beginnen”.

Over Herstel-NL Herstel-NL is ontstaan als initiatief van een groep professionals, waaronder artsen, economen en wetenschappers om op basis van wetenschappelijke inzichten tot ander, minder schadelijk en minder repressief coronabeleid te komen. Het basisidee van Herstel-NL is risicogestuurd beleid, waarbij maatregelen worden afgestemd op de daadwerkelijke risico’s die verschillende groepen in de samenleving lopen. Risicogestuurde beleid is inmiddels in tenminste acht wetenschappelijke publicaties beschreven en doorgerekend. Herstel-NL heeft het kabinet en OMT eerder uitgenodigd zelf ook een risicogestuurde aanpak door te rekenen, maar dit weigerde men. Herstel-NL werkt nauw samen met het Artsen Covid Collectief, een platform waarbij inmiddels meer dan duizend artsen en andere zorgprofessionals zijn aangesloten, die eveneens ander coronabeleid voorstaan. Herstel-NL haalt het geld voor haar campagnes op via crowdfunding.

Meer binnen de rubriek Akoestiek