Dit is een expertquote van Ger Jaarsma, voorzitter, Pensioenfederatie.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Hoe spannend is het wetsvoorstel verantwoord en duurzaam ondernemen? - NRC
Pensioenfondsen zien graag Europese regels voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Omdat pensioenfondsen actief zijn op internationale kapitaalmarkten is IMVO-wetgeving alleen doelmatig als die internationaal wordt geregeld.
We werken samen met internationale vermogensbeheerders en aanbieders van duurzaamheidsdata voor antwoorden op vragen als ‘welke misstanden brengen we op welke manier in kaart?’, ‘hoe pakken we misstanden aan?’ en ‘hoe zijn toezicht en aansprakelijkheid geregeld?’ Om goed onderzoek naar misstanden (due diligence) te verankeren in de internationale waardeketens is een consistent en uniform internationaal kader nodig. De pensioensector verwelkomt dan ook een Europees wettelijk kader voor due diligence voor de gehele economie, inclusief de financiële sector, mits in lijn met de OESO-richtlijnen en de UN Guiding Principles.
Snelheid is evenmin een argument om eerst Nederlandse wetgeving te maken. De Europese regels voor IMVO zijn al ver gevorderd. De verwachting is dat het Europees Parlement er in mei over beslist en dat dit jaar nog alles rondkomt. Nu Nederlandse IMVO-wetgeving aannemen is een gemiste kans om te komen tot doelmatige en goed uitvoerbare wetgeving voor organisaties die internationaal actief zijn.
Tot slot: de Europese Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDD) is een richtlijn; deze regels worden sowieso omgezet naar nationale wetgeving. Hoe mooi is het dan dat alle Europese landen dit vanuit éénzelfde kader doen?