Paul Scheffer benoemd tot lid Adviesraad Internationale Vraagstukken

01 APR 2024 09:02 | Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV)

Prof. dr. Paul Scheffer is benoemd tot lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van de minister van Buitenlandse Zaken. De benoeming gaat in op 1 april 2024 voor een periode van vier jaar. Als raadslid vervult de heer Scheffer tevens de functie van voorzitter van de permanente Commissie Europese Integratie van de AIV.

Paul Scheffer is Permanent Fellow bij het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2022-2024 was hij lid van de staatscommissie demografische ontwikkelingen 2050. Tot 2021 vervulde hij de functie van hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Tilburg. Eerder was hij bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam en werkte hij onder meer als correspondent in Parijs en Warschau, als programmamaker voor de VPRO en als columnist voor NRC Handelsblad.

De heer Scheffer studeerde filosofie, psychologie en politieke wetenschappen in Nijmegen, Parijs en Amsterdam. In 2010 promoveerde hij op 'The Open Society and its Immigrants: Avoidance, Conflict and Accommodation'. Hij publiceerde over Europa onder meer: ‘Een tevreden natie. Nederland in Europa (1988)’, ‘Machtsverschil en rechtsgelijkheid. Drie amendementen op de Europese politiek van Nederland (1995)’, ‘De greep naar eeuwige vrede (2000)’, ‘De grenzen van Europa (2012)’ en ‘De vorm van vrijheid (2018)’.

AIV-voorzitter Bert Koenders over de benoeming: “Paul Scheffer zal met zijn grote expertise op het gebied van Europese integratie een belangrijke rol binnen de adviesraad vervullen. De raad is verheugd met zijn benoeming. We waarderen met name zijn vooruitziende blik, of het nu gaat over Europa of migratie, en de mate waarin hij in staat is het beleidsmatige debat door een kritische houding verder te helpen.”

Paul SchefferPaul Scheffer

 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid