Dit is een expertquote van Roos Scherpenzeel, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: MantelzorgNL: Er is te weinig zicht op ontspoorde mantelzorg | ANP
Er wordt zowel in beleid als in de praktijk steeds meer gevraagd van mantelzorgers, de kans op overbelasting neemt daardoor toe. Hoe goed de bedoelingen ook zijn, wanneer mantelzorgers de zorg voor hun naaste niet meer aan kunnen, lopen ze het risico om te ontsporen in gedrag dat ze zelf liever niet zouden willen vertonen. Liesbeth Hoogendijk bestuurder van MantelzorgNL benadrukt het belang van het monitoren van ontspoorde mantelzorg. Movisie sluit zich hier volledig bij aan.
We zien daarnaast dat professionals die ontspoorde mantelzorg signaleren wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun handelen. Professionele moed en lef kan daarbij helpen. Het is lang niet in alle gevallen duidelijk wat je als hulpverlener moet doen. Morele dilemma’s, denk aan geheimhouding, liggen continue op de loer. Movisie is ervan overtuigd dat professionele moed en lef hen daarbij kan helpen.
De afgelopen tijd verdiepten professionals uit zorg, welzijn en veiligheid zich samen met Movisie in de vraag: hoe kan ik meer professionele moed en lef vertonen in de keuzes die ik maak? Hoe ziet dat eruit? Wat heb ik nodig? En met wie kan ik samen optrekken? Samen met professionals hebben we bouwstenen verzameld en zijn we op zoek gegaan naar wat professionele moed en lef versterkt.
Professionele moed en lef tonen gaat dus verder dan het afvinken van hokjes: het heeft veel meer te maken met naast een cliënt staan en je soms zelfs extra inspannen om een acuut onveilige situatie te stoppen. Het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid en het versterken van het professioneel handelen. Want ondanks het ongemak, het niet-weten, ethische dilemma’s en de twijfels leren professionals tot actie over te gaan. En daar is professionele moed en lef voor nodig.
Roos Scherpenzeel, expert informele zorg, Movisie