'Een doorbraak die duizenden brandslachtoffers gaat voorkomen'

08 OKT 2021 16:56 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Anne Hilhorst, Stichting Wakker Dier, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Schouten: nieuwe regels om aantal dodelijke stalbranden te halveren | ANP

Zojuist heeft demisionair minister Schouten bekend gemaakt dat dieren eindelijk beter beschermd gaan worden tegen brand. Een belangrijk besluit waar dieren, burgers en dierenwelzijnsorganisatie al jaren op wachten. Een echte doorbraak die honderdduizenden dieren een gruwelijke dood zal besparen.

Compartimenten

De minister neemt een aantal zeer belangrijke maatregelen die de veiligheid van dieren aanzienlijk gaan verbeteren. Met name de introductie van 'brandcompartimenten' gaat veel levens redden. Hiermee wordt voorkomen dat als er een brand uitbreekt, de gehele stal in vlammen op gaan. Aangezien Nederland steeds meer megastallen telt, is deze maatregel meer dan nodig. Grote drama's zoals de brand in de megastal Knorhof waarbij twintig duizend varkens dood gingen, worden door brandcompartimenten voorkomen.

Luchtwassers

Ook stopt de minister met belasting voordeel voor de gevaarlijke luchtwassers. Deze grote technische installaties zorgen ervoor dat een vlam razendsnel door een stal verspreidt. Wakker Dier pleit al jaren voor een verbod op luchtwassers. We zijn erg blij dat de overheid ze in ieder geval niet langer stimuleert.

Massaal dierenleed

Jaarlijks komen in Nederland tussen de honderd en tweehonderdduizend dieren om als gevolg van een stalbrand. Als er in een stal brand ontstaat, kunnen de dieren meestal geen kant op. De meeste dieren verbranden levend of stikken in de rook. Maar ook dieren die de brand overleven, worden later vaak alsnog afgemaakt. De verwondingen zijn te ernstig, ze zijn ongeschikt voor consumptie of de slachterijen willen geen vlees verwerken van gestreste dieren. Tussen 2012 en 2020 kwamen zo 1,3 miljoen dieren voortijdig aan hun einde.

 Anne Hilhorst, Campagneleider, Stichting Wakker Dier

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw