‘SER-advies kinderopvang geeft kraakheldere analyse maar onbegrijpelijke oplossing’

10 JUN 2021 09:01 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Loes Ypma van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: ’Kinderopvang te duur en te ingewikkeld’ | Geld | Telegraaf.nl

De huidige kinderopvang is te duur en te ingewikkeld, vinden veel ouders. Vandaag verschijnt het SER-advies ‘Kansrijke start voor alle kinderen van 0-13 jaar’. Uit de zorgvuldige analyse in het rapport spreekt een grote noodzaak om ons huidige kinderopvangstelsel aan te passen.

De heldere analyse van de SER is voor de politiek een enorme stimulans om te kiezen voor een breed toegankelijke kinderopvang die niet meer afhankelijk is van het werk en inkomen van ouders. én voor publieke financiering waardoor de kinderopvangtoeslag kan worden afgeschaft. Zo wordt kinderopvang toegankelijk voor alle kinderen van 0-13 jaar zonder financiële drempels of risico’s voor ouders.

Maar zo helder als de analyse is, zo onbegrijpelijk zijn de oplossingen die SER voorstelt. De geadviseerde maatregelen zorgen alleen maar voor een nog meer gecompliceerde situatie, in plaats van dat ze haar versimpelen. Het is onduidelijk waarom de SER voorstelt om eerst voor de kinderen van 0-4 jaar en daarna pas voor de kinderen van 4-12 jaar de toegang te verbreden. Dit sluit niet aan op de analyse. En zelfs het afschaffen van de kinderopvangtoeslag wordt tegen ieders verwachting in, op de lange baan geschoven.

Mijn advies is: laat dit niet gebeuren en pak door. Schaf de kinderopvangtoeslag af, biedt nu álle kinderen van 0-13 jaar minimaal twee dagen per week kinderopvang, zonder kosten voor ouders. En financier als overheid kinderopvangorganisaties rechtstreeks, zonder tussenkomst van ouders.

Zo krijgen alle kinderen gelijke kansen en bieden we ouders de mogelijkheid (meer) te gaan werken.

Dat is hoognodig, analyseert ook de SER, want: ‘zowel de kansenongelijkheid als de achterstanden onder kinderen zijn eerder groter dan kleiner geworden, zijn moeilijk te repareren zonder maatregelen en werken door in de beroepsloopbaan en deelname aan de samenleving’. En ook; ‘De kinderopvangtoeslagaffaire heeft de zwakten van het stelsel blootgelegd. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat kinderopvang in de toekomst op een toegankelijke wijze wordt gefinancierd en uitgevoerd.’

Loes Ypma is voorzitter van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Meer binnen de rubriek Binnenlandse zaken