'Voetballers moeten het hoofd koel houden tijdens de tweede speelronde'

11 AUG 2022 09:51 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz, specialist Topsport bij het Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tropische dagen op komst, Nationaal Hitteplan van kracht

Dit weekeinde stijgt het kwik in Nederland tot boven de 30 graden. Verschillende instanties roepen mensen op om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de warmte. Ook voetballers in de Eredivisie en Keuken Kampioen-divisie doen er de komende speelronde goed aan om rekening te houden met de hoge temperaturen.

In heel het land is sinds gisteren het Nationaal Hitteplan van kracht. Dit moet ervoor zorgen dat zo min mogelijk mensen te maken krijgen met oververhittingsverschijnselen. Kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht lopen een groter risico. Sporters wordt aangeraden om het de komende dagen even rustig aan te doen, maar de competities in het betaald voetbal gaan gewoon door.

Om het hoofd koel en hun prestaties op peil te houden, zijn koelmaatregelen voor de voetballers noodzakelijk. Zo kunnen ze voor de wedstrijd een koude duik nemen: dit onttrekt warmte aan het lichaam. Hierdoor kunnen ze meer warmte opslaan voordat hun lichaamstemperatuur zo ver oploopt dat hun prestaties afnemen.

Het dragen van koelvesten gedurende de warming up of tijdens de rust helpt eveneens. Spiergroepen die actief moeten zijn tijdens de wedstrijd worden dan wel warm, maar de lichaamstemperatuur stijgt in mindere mate. Ten slotte is het drinken van ice slurry’s nog een optie, maar het is wel aan te raden om dit vooraf in de trainingen al eens uit te proberen; maag- en darmklachten horen tot de bijwerkingen.

Of de voetballers nu kiezen voor een koud bad, koelvest, ice slurry of een combinatie hiervan is van minder belang, zolang ze maar íets kiezen. Als het minder energie kost om het lichaam te koelen, hebben ze meer over om met een doelpunt of actie het verschil te maken tijdens de wedstrijd.

Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz, specialist Topsport Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Voetbal