'Sta hulp van mantelzorger toe in het stemhokje'

14 OKT 2021 12:15 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Julie Meerveld, Alzheimer Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Actieplan Toegankelijk Stemmen: voor meer toegankelijke gemeenteraadsverkiezingen in 2022 - Nieuwssite BZK

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is een vernieuwd actieplan opgesteld, zodat de ruim 2 miljoen mensen die belemmeringen ervaren makkelijker kunnen stemmen. In het vernieuwde actieplan is onder andere extra aandacht voor duidelijke informatievoorziening en toegankelijke stemlokalen. Dat is een stapje vooruit, maar: mensen met dementie willen graag ook hulp van hun vertrouwde mantelzorger in het stemhokje. Dat is nu nog niet toegestaan.

Een (politieke) mening geven is voor mensen met dementie net zo belangrijk als voor ieder ander. Zolang zij zelf nog kunnen aangeven dat ze willen stemmen en weten op wie, moet er alles aan gedaan worden om stemmen voor hen mogelijk te maken.

Ondersteuning van een vertrouwde begeleider in het stemhokje, een eenvoudiger stembiljet met grotere letters, minder namen en grotere partijlogo’s én een dementievriendelijk stemlokaal, maken dat ook mensen met dementie zonder belemmeringen kunnen stemmen. Mensen met dementie moeten kunnen rekenen op begrip en hulp, ook in het stemlokaal.

Julie Meerveld is manager belangenbehartiging en regionale hulp bij Alzheimer Nederland

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten