Oxfam over vonnis ICJ: heel belangrijke dag, cruciale stap erkenning ernstige schendingen

26 JAN 2024 14:09 | Oxfam Novib

In reactie op het tussentijdse vonnis van het Internationale Gerechtshof in de zaak aangespannen door Zuid-Afrika tegen Israël stelt Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib:

“Vandaag is een heel belangrijke dag voor de mensen in Gaza en voor iedereen die strijdt voor de fundamentele waarden van het internationaal recht. Oxfam verwelkomt het vonnis en de voorlopige maatregelen die het Internationaal Gerechtshof heeft opgelegd. Het betoog van de president van de Hof was indringend en liet geen misverstand verstaan over de ernst en urgentie van de situatie in Gaza. Deze uitspraak is een cruciale stap in de erkenning van de ernstige schendingen door Israël en het enorme leed dat 2,3 miljoen Palestijnen ondergaan.

“Na maanden van bombardementen waarbij al meer dan 25.000 mensen zijn omgekomen, het merendeel van de Gazanen ontheemd is en een ernstige hongersnood heerst, moet de Israëlische regering onmiddellijk gehoor geven aan de uitspraak van het Hof. Nederland en andere staten die Israël politiek steunen en zelfs het militair materieel leveren waarmee ernstige schendingen worden gepleegd moeten de uitspraak van het Hof respecteren en opvolgen. Oxfam Novib roept alle landen op er alles aan te doen om een ​​onmiddellijk staakt-het-vuren te garanderen en ervoor te zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van het oorlogs- en humanitair recht aan beide kanten ter verantwoording worden geroepen.”

Consequenties voor rechtzaak tegen Nederlandse staat

Ook voor de rechtszaak die Oxfam Novib, PAX en the Rights Forum tegen de Nederlandse staat hebben aangespannen over de levering van onderdelen voor Israëlische F35-gevechtsvliegtuigen heeft deze uitspraak consequenties. We gaan ervanuit dat de Nederlandse rechter de conclusies van het Internationaal Gerechtshof zal meewegen bij zijn uitspraak op 12 februari.

“Een uitspraak van de hoogste internationale rechters is bindend. Nederland heeft een grondwettelijke plicht om het internationaal recht te bevorderen en moet de opgelegde maatregelen aan Israël volledig ondersteunen. Bovendien kan Nederland niet het risico lopen dat het juridisch medeplichtig is aan de ernstige schendingen die nu plaatsvinden en de tienduizenden burgerslachtoffers in Gaza. Daarom ga ik er van uit dat de uitspraak van vandaag wordt meegenomen door het Haagse gerechtshof in haar overwegingen voor het vonnis in onze zaak. “

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib, is beschikbaar voor interviews. Contact Jules van Os, Oxfam Novib persvoorlichting, 0651573683.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen