Hypotheekdienstverlener Stater ziet kansen in pan-Europese hypotheekmarkt

25 AUG 2022 11:47 | Stater

Amersfoort, 25 augustus 2022 - In de nieuwe aflevering van de podcast ‘Inmotion Talks', komen Stater CEO Erwin Dreuning en kersverse commissaris Frans van der Horst aan het woord over de kansen die zij zien voor de hypothecaire dienstverlener Stater. Inmotion Talks spreekt de heren over meerdere onderwerpen, waaronder; de strategische investering van Infosys in Stater, de Europese hypotheekmarkt en de internationale ambities die de organisatie heeft. 

Stater beheert ruim 40% van de Nederlandse hypotheekmarkt en is naast Nederland ook actief in België en Duitsland. Vandaag de dag spelen er nog altijd tal van ontwikkelingen en uitdagingen en zijn er veel kansen. Frans en Erwin gaan hierover graag met elkaar in gesprek.  

Strategische partner

Stater heeft sinds enkele jaren een nieuwe meerderheidsaandeelhouder. “Toen ik in 2018 de toekomst van Stater met de aandeelhouder besprak, kwamen we tot de conclusie dat – door externe ontwikkelingen – een andere meerderheidsaandeelhouder goed was voor de klanten, voor Stater en voor ABN AMRO als aandeelhouder”, legt Dreuning uit. In het verkennen van de markt zochten Dreuning en zijn team nadrukkelijk een partij die Stater zag als strategische investering – niet een koper die op de korte termijn veel geld hoopte te verdienen.

Die strategische partner werd gevonden in Infosys. Met een slordige 320.000 medewerkers kan de wereldwijd actieve IT-dienstverlener met recht een gigant in zijn markt worden genoemd, en de specialisatie van Stater vormt een waardevolle aanvulling op het aanbod van de multinational. 

Europese hypotheekmarkt

Vanwege de toenemende eenheid binnen de Europese markt zien de heren van Stater kansen binnen Europa. “Ik geloof dat wij naar een pan-Europese hypotheekmarkt aan het bewegen zijn”, aldus de CEO. Deze beweging schrijft hij met name toe aan drie convergerende ontwikkelingen op het gebied van veranderend consumentengedrag, een toename aan Europese wet- en regelgeving en technologische vooruitgang.

één Europese hypotheekmarkt kan volgens Van der Horst ook uitdagingen met zich meebrengen. Daarmee doelt hij met name op de toenemende Europese wetgeving, die de komende decennia nog wel eens zou kunnen botsen met de bijzondere Nederlandse hypotheekmarkt. Zo is het in andere lidstaten “onbestaanbaar” dat een deel van de hypotheeksom aflossingsvrij is, terwijl dat in Nederland heel normaal is. “Hoe met name toezichthouder ECB daar naar kijkt kan best wel wat ontwrichtend zijn voor de Nederlandse markt”, legt Van der Horst uit.

Internationale ambities

Stater benadert de internationale ambities stapsgewijs. “Dat gaat langzaam. We zeggen in Duitsland ook: we willen hier als een olievlek groeien. Dus dat is echt een model van evolutie en niet van revolutie” , legt Dreuning uit. Wat de toekomst ook precies brengt. De CEO en commissaris kijken er naar uit om samen de komende jaren bij te dragen aan het vormgeven van deze evolutie.

De gehele podcast, waarin de bovenstaande onderwerpen uitgebreid worden besproken en andere actuele thema’s de revue passeren, is hier terug te vinden: https://inmotiontalks.podbean.com/

Meer binnen de rubriek Nationaal nieuws