'Cruciaal om warm te blijven op ijskoude Winterspelen'

09 FEB 2022 10:24 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zweedse skiploeg wil aanpassing programma vanwege kou op Winterspelen - NRC

De gevoelstemperatuur op de olympische buitensportlocaties in Zhangjiakou ligt laag. Hier worden ook de snowboardnummers met Nederlandse deelnemers verreden. In dit soort ijzige omstandigheden is het voor sporters cruciaal om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Het NRC berichtte dit weekend dat de Zweedse langlaufbondscoach Anders Byström had verzocht om het wedstrijdschema om te gooien wegens de extreem lage temperaturen. Ondanks extra kleding en tape op het gezicht hadden de sporters het erg koud gehad tijdens het onderdeel skiathlon. Op dezelfde locatie komen deze week ook de Nederlanders Michelle Dekker en Glenn de Blois in actie op de onderdelen parallel reuzenslalom en snowboardcross. Ook zij zullen dus moeten omgaan met lage temperaturen.

Bij lage gevoelstemperaturen is het extra belangrijk om goed op te warmen voor een wedstrijd. De spieren presteren namelijk minder goed als ze koud zijn. Dit geldt zeker als er een korte, explosieve prestatie moet worden geleverd, zoals bij snowboarden. Een goede warming-up bestaande uit een stuk hardlopen of fietsen, sportspecifieke oefeningen en een paar sprintjes of sprongen om af te sluiten verhoogt de spiertemperatuur en bevordert de prestaties.

Het is voor de snowboarders ook belangrijk om niet af te koelen in de tijd tussen de warming-up en de eerste run, of tussen de runs in. Als het buiten koud is gaat dit heel erg snel. Speciale warmtekleding, zoals een broek en jas met warmte-elementen erin, kan dan uitkomst bieden. Uit onderzoek blijkt dat sporters tot ongeveer tien procent meer vermogen kunnen leveren als de spiertemperatuur op peil blijft na een warming-up.

Willem-Paul Wiertz is specialist Topsport Topics, Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Meer binnen de rubriek Sportevenementen