'Gemeentes lopen financieel risico in zoektocht naar ruimte voor woningen'

31 JAN 2022 10:26 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jeroen Wilhelm, Cribb, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wonen tussen de bedrijven? In de Zaanse Achtersluispolder is dat nog geen uitgemaakte zaak

Gemeentes worstelen er bijna allemaal mee. Het vinden van geschikte bouwgrond voor nieuwbouw. Zo ook in Zaanstad. Daar kiest men mogelijk voor de nog langere route van het ombouwen van een bedrijventerrein naar ruimte voor woningen. Gaat dat de druk op de Zaanse woningmarkt verlichten? Zeker niet want tegen de tijd de eerste sleutel in de nieuwbouwwoning kan worden gestoken is de markt waarschijnlijk al helemaal anders.

En daar zit het probleem. Plannen maken is mooi en soms ziet het er vanaf de bestuurstafel aantrekkelijk uit, maar bestuurders moeten zich niet blindstaren op de opbrengsten in de (verre) toekomst. Alleen het voortraject al, kan lang en zeer kostbaar zijn. Bedrijven koop je immers niet zomaar uit om ruimte te maken voor woningen.

Volatiel

Voorheen was de term volatiel alleen van toepassing op de aandelenmarkt. Maar deze is inmiddels ook van toepassing op de woningmarkt. Deze markt verandert snel. Bouwplannen die nu een goede opbrengst lijken te kunnen brengen, kunnen in een tijdsbestek van slechts enkele jaren volledig veranderen. Gemeentes moeten daarom heel goed nadenken over welke oplossingen ze willen bieden om het aantal beschikbare woningen voor hun bewoners te laten stijgen.

Jeroen Wilhelm is directeur van Cribb.nl.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed