'Arbeidsmigratie biedt juist kansen voor groene groei'

28 AUG 2024 10:04 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ankie van Wersch

Aanleiding:
Nieuwe koers VVD: toch iets doen tegen arbeidsmigratie

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen pleit voor het sterk ontmoedigen van de komst van arbeidsmigranten. Het is nieuw beleid van de VVD om alleen nog hoogopgeleide kenniswerkers te behouden – ‘voor onze economie’. Migranten in bijvoorbeeld kassen, slachthuizen en distributiecentra zijn minder welkom. Naar eigen zeggen, omdat robots dit werk ook kunnen ‘zonder last van hun rug te krijgen’.

De VVD vergeet echter dat juist deze ‘laagproductieve’ functies essentieel zijn voor groene groei. Sterker nog, de VVD stelt zichzelf in het nieuwe visiestuk de vraag: ‘Wie kan er helpen met het oplossen van maatschappelijke problemen?’ Hierin zien ze blijkbaar geen rol voor arbeidsmigranten weggelegd. Echter, een circulaire economie is arbeidsintensief. En bedrijven kampen nu al met een tekort aan mensen voor het werk dat er ligt. Dan kun je wel zeggen dat robots geen rugpijn krijgen, maar die moeten bedrijven ook aanschaffen en ontwikkelen.   

Niet alles is te automatiseren

Daar komt nog eens bij dat bedrijven – zoals in het netwerk van MVO Nederland – vaak niet kunnen opschalen zonder vakmensen, voor werk dat nou eenmaal niet te automatiseren is. Als gevolg krijg je lokale zonnepanelenproducenten zonder mensen die ze op daken kunnen leggen. Meubelmakers zonder mensen die gerecyclede stoelen daadwerkelijk in elkaar zetten. En boeren die gezonde en gifvrije tomaten telen zonder mensen om ze te plukken.

Arbeidsmigratie biedt dus juist kansen. Vooral voor een duurzame economie. Het zou getuigen van visie als de VVD niet focust op het onderscheid tussen hoog- en laagproductieve mensen, maar kijkt naar wie er nodig zijn voor een economie gericht op het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.  

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen