'Meer ongevallen na verzetten van klok'

31 MRT 2022 15:19 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jorn de Vries, Flitsmeister, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: ‘Stop verzetten van de klok, tijd tussen zomer- en wintertijd is ideaal’ | Binnenland | bd.nl

Afgelopen zondag ging de zomertijd in en werd de klok een uur verzet. Dat betekende voor de meeste mensen een uurtje minder slaap. Veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

Dat iedereen niet even scherp is na het ingaan van de zomertijd blijkt ook uit onze data. Afgelopen zondag vonden er 51 ongevallen plaats. Dat is meer dan een verdubbeling dan de zondagen in de weken daarvoor. Op zondag 6 maart waren dat 18 ongelukken, op 13 maart 19 ongelukken en 20 maart 17 ongelukken. Een gemiddelde van 18 ongevallen per zondag.

Ook vorig jaar zagen we een stijging van het aantal ongevallen na het verzetten van de klok. Op 28 maart 2021, de zondag dat de zomertijd inging, vonden er 27 ongelukken plaats. De drie zondagen daarvoor waren dat er 14, 6 en 19.

Of er een verband is tussen het aantal ongevallen en het ingaan van de zomertijd valt niet te zeggen. Opvallend is het zeker.

Jorn de Vries is directeur bij Flitsmeister.

Meer binnen de rubriek Transport