'Bedrijven willen vooral praktisch toepasbaar beleid om circulair te worden'

04 SEP 2024 10:38 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ankie van Wersch

Aanleiding:
Bredere aanpak terugdringen grondstofgebruik noodzaak | Planbureau voor de Leefomgeving

Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeert dat de circulaire economie er alleen komt met meer en beter overheidsbeleid. Echter, bedrijven die aan de slag zijn met bijvoorbeeld recycling en hergebruik hebben niet per se behoefte aan nog méér beleid. Nee, die willen vooral beleid dat beter aansluit bij de dagelijkse praktijk.

De overheid is op dit moment verkokerd georganiseerd. Hierdoor is beleid misschien logisch vanuit het ene ministerie, maar kan dat het beleid van het andere ministerie in de weg zitten. Dit houdt duurzame innovatie tegen bij bedrijven die niets liever willen dan bijdragen aan de circulaire economie.

Veiligheidseisen

Van de tweeduizend bedrijven in ons netwerk horen we de voorbeelden. Wat te denken van bedrijven die staan te springen om hun voedsel in gerecyclede verpakkingen te verkopen, maar dat niet mogen vanwege allerlei voedselveiligheidseisen. Of bedrijven die circulair staal willen gebruiken voor de aanleg van spoorlijnen, maar dat niet mogen vanwege veiligheidsregels van de overheid. Terwijl als ze dat voor een bedrijf doen het geen probleem is – laat staan dat het veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

En dan zijn er ook bedrijven die aan de slag willen met lokaal geproduceerd textiel en dons, maar goedkoop nieuw dons en textiel uit China is nog altijd veel goedkoper en wordt zonder wetgeving gewoon toegelaten in Nederland.

Langetermijnvisie

De oplossing? Die zit in een duidelijke langetermijnvisie van de overheid. Een visie waarin het keuzes maakt tussen wat nu het belangrijkste is voor ons land: risico-aversie of een circulaire economie? Alleen met zo’n visie is het beleid dat daaruit volgt doeltreffend. Alleen met zo’n visie kan de overheid een integrale bril opzetten en uit de kokers breken. En alleen met zo’n visie weten bedrijven waar ze aan toe zijn.

Meer binnen de rubriek Economie en geld