Giften voor hulp aan Oekraïners blijven bij Giro555 binnenkomen: teller €178 miljoen.

19 DEC 2022 06:00 | Cordaid

Giro555 besloot eind november om de rekening voor de Oekraïne-actie tot en met 31 maart 2023 open te houden. Daarmee geeft de organisatie mensen extra tijd om te doneren voor de slachtoffers van het conflict in Oekraïne, want die behoefte blijft in Nederland opvallend groot. Door het invallen van de strenge winter in Oekraïne en aangrenzende landen, de verheviging van het conflict en de gevolgen ervan is de nood versneld toegenomen. De hulporganisaties achter Giro555 maken dankbaar gebruik van alle donaties die sinds het begin van de actie zijn binnenkomen. Met de giften kunnen ze op grote schaal winterhulp bieden.

Het leven wordt voor veel Oekraïners steeds moeilijker. Extreme kou en uitgevallen verwarmingen, vooral daar waar huizen en gebouwen beschadigd zijn, maken dat het ook binnen bitterkoud is. Daarnaast zijn veel water- en elektriciteitsvoorzieningen gebombardeerd. De hulporganisaties achter Giro555 werken samen met lokale partnerorganisaties die weten welke hulp waar het hardst nodig is. Hulp om de winter door te komen, zoals kachels, stookhout, kolen, brandstof zodat mensen hun huizen kunnen opwarmen, en generatoren voor scholen en ziekenhuizen.

Het Rode Kruis levert generatoren aan onder meer scholen en ziekenhuizen.

Maar ook warme kleding, slaapzakken, dekens en powerbanks om telefoons op te laden voor mensen die gevlucht zijn en meestal niet veel bij zich hebben. Hulporganisaties herstellen beschadigde huizen, bieden mensen met prefab-woningen onderdak, maken opvangplekken winterklaar en richten ‘opwarmhubs’ in. Daarnaast bieden ze ook calorierijke maaltijden en drinkwater of waterzuiveringsmiddelen aan. Veel hulporganisaties helpen door mensen contant geld te geven zodat ze zelf datgene kunnen kopen waar ze de meeste behoefte aan hebben om de koude wintermaanden door te komen.

Andriivka, ten westen van Kyiv, is bezet geweest. Huizen in dit dorp zijn grotendeels verwoest. Samen met Polish Humanitairian Action plaatst Stichting Vluchteling hier tijdelijke containerwoningen naast de kapotte huizen. Deze vrouw staat bij de plek van haar tijdelijke nieuwe huis.

Hulp aan Oekraïners blijft onverminderd hard nodig. De warme steun die Giro555 vanuit de Nederlandse samenleving krijgt, is van groot belang voor de samenwerkende hulporganisaties die daarmee noodhulp kunnen bieden in Oekraïne en aangrenzende landen.

Ga voor Giro555 en de actie ‘Samen in actie voor Oekraïne” naar: https://giro555.nl/actions/oekraine

Voor meer informatie en interviewverzoeken: Elianne van Waalwijk van Doorn, persvoorlichter Giro555 T 06 51 79 85 72 E ewd@cordaid.org

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen