Lesmateriaal tentoonstelling Revolusi! voor iedereen toegankelijk

09 MRT 2022 15:29 | ThiemeMeulenhoff

Vandaag is in het Rijksmuseum lesmateriaal gelanceerd bij de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk. Het materiaal is door ThiemeMeulenhoff, het Rijksmuseum en het Indisch Herinnerings Centrum samengesteld voor het vmbo en mbo. Het bestaat uit drie videoportretten van jongeren die een link hebben met voormalig Nederlands-Indië, Indonesië en de Molukken. Het lesmateriaal helpt het gesprek in de klas stimuleren over de impact van het koloniaal verleden en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. De video’s zijn toegankelijk voor iedereen.

Leerlingen brengen een bezoek aan de tentoonstelling Revolusi!Leerlingen brengen een bezoek aan de tentoonstelling Revolusi!

Doorwerking van het koloniale verleden

In het Indisch Herinneringscentrum en het Rijksmuseum zijn op dit moment tentoonstellingen te zien over dekolonisatie en de onafhankelijkheid van Indonesië. In dat kader is samen met ThiemeMeulenhoff (educatief partner van het Rijksmuseum) digitaal lesmateriaal gemaakt dat aansluit op het curriculum van vmbo-leerlingen en mbo-studenten. Het is methode onafhankelijk te gebruiken bij de lessen Geschiedenis, Nederlands en Muziek. Basis zijn videoportretten van Jiri11, Romée en Myrthe (Guave) en Denise. Deze jongeren hebben een link naar het verleden van voormalig Nederlands-Indië, Indonesië en de Molukken. Ze vertellen hoe dit verleden een rol speelt in hun familiegeschiedenis en hoe dit in hun eigen leven doorwerkt. In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen een directe connectie met deze geschiedenis.

Jiri11: Ik zou willen dat leerlingen meer weten over waarom wij, Molukkers, hier wonen. Want het verhaal is niet alleen van ons. Het is een gedeelde geschiedenis.

Aan de slag in de klas

Doel van het lesmateriaal is docenten en leerlingen te inspireren om de impact van het koloniaal verleden van voormalig Nederlands-Indië, Indonesië en de Molukken te bespreken in de klas. Bij de videoportretten komen verdiepende opdrachten om de geschiedenis te leren kennen, gespreksvormen om toen en nu met elkaar te verbinden en een opdracht om concreet aan te sluiten bij een schoolvak. Het materiaal staat op het digitale platform van ThiemeMeulenhoff (thiemo) en staat openbaar voor iedereen toegankelijk. Bekijk het lesmateriaal. 

Eric Razenberg, CEO ThiemeMeulenhoff: Het is belangrijk dat niet alleen deze periode uit onze geschiedenis, maar ook de impact op de betrokkenen een podium krijgt en aandacht in het onderwijs. Met het gratis beschikbare lesmateriaal nodigen we docenten uit om hier met hun leerlingen en studenten bij stil te staan en erover de dialoog te voeren.

Taco Dibbits, Hoofddirecteur Rijksmuseum: In hun krachtige films vertellen Jiri11, Romée en Myrthe (Guave) en Denise ons hoe hun familiegeschiedenis van invloed is op hun eigen leven; een rake manier om de verbanden tussen verleden, heden en toekomst in de klas bespreekbaar te maken. Wij zijn trots op de samenwerking met onze vertrouwde educatieve partner ThiemeMeulenhoff en de collega’s van het Indisch Herinneringscentrum om een complexe en onderbelichte geschiedenis dichterbij te brengen.

Over ThiemeMeulenhoff

Om talenten te kunnen laten bloeien, vernieuwen we het leren. Samen met scholen en docenten. We willen leerlingen laten leren op een manier die bij ze past en die leren leuker maakt. Zo verhogen we leerrendement en halen we samen meer uit ieder talent. Met groeiende expertise, ervaring en leeroplossingen is ThiemeMeulenhoff een maatgevende partner voor scholen in Nederland en erbuiten. Dat doen we al een tijdje. www.thiememeulenhoff.nl

Over de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk in het Rijksmuseum

De tentoonstelling Revolusie! Indonesië Onafhankelijk biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 en is samengesteld door Nederlandse en Indonesische conservatoren. Centraal staan mensen die de revolutie van nabij hebben meegemaakt: strijders, kunstenaars, politici, diplomaten, journalisten en anderen. Hun persoonlijke ervaringen maken duidelijk dat deze geschiedenis vele gezichten en stemmen heeft. In de tentoonstelling zijn ook nazaten van deze ooggetuigen aan het woord. De videoportretten van de jongeren voor het onderwijs sluiten hier op aan. 

Over de tentoonstelling Ons Land in het Indisch Herinnerings Centrum

In ONS LAND – Dekolonisatie, generaties, verhalen worden de complexe en vaak pijnlijke kanten van de Nederlandse koloniale geschiedenis verteld aan de hand van acht familieverhalen. De verhalen in ONS LAND worden in beeld gebracht met vaak nog niet eerder getoonde objecten, foto’s en filmbeelden van onder meer interviews met ooggetuigen en hun nakomelingen. De bezoeker wordt op deze manier meegenomen naar de koloniale samenleving, de Tweede Wereldoorlog, de periode die in Nederland bekend staat als Bersiap en de Onafhankelijkheidsoorlog.

Bekijk hier videoportretten van Jiri11, Guave (Romée en Myrthe) en Denise:

VMBO

MBO

 

Meer binnen de rubriek Onderwijs