ThiemeMeulenhoff is educatief partner van het Rijksmuseum. Met elkaar zoeken zij de verbinding als het gaat om (vernieuwend) educatief materiaal voor leerlingen in het basis-, voortgezet én beroepsonderwijs. Een voorbeeld van deze samenwerking is het onlangs uitgebrachte magazine Slavernij… en nu? Yosina Roemajauw, die een gedicht schreef voor het magazine, deelde de eerste exemplaren van het magazine Slavernij en nu? uit aan groep 8 van haar eigen basisschool, de Prins Willem Alexander in Olst.
250.000 exemplaren met inspirerende verhalen
Dankzij drie particuliere schenkers verschijnt het magazine in een oplage van 250.000 en wordt het uitgedeeld aan alle leerlingen van groep 8 van de basisschool en aan alle brugklassers in Nederland en aan alle groep 8 leerlingen op Curaçao.Het magazine bevat o.a. verhalen over verzetshelden tegen slavernij en racisme, het leven van een tot slaaf gemaakt meisje, een zoektocht naar de stamboom van Milouska Meulens en een inspirerend spoken word. Het magazine Slavernij en Nu? is mogelijk gemaakt door het Zusjes Nieuwbeerta Fonds, Fonds Dirk Jan van Orden en het Henry M. Holterman Fonds.
Rachel Rumai Diaz, sproken word artieste:
“Je weet pas waar je naartoe gaat als je weet waar je vandaan komt.”
Magazine gelezen en dan?
De aanleiding voor het magazine is de tentoonstelling van het Rijksmuseum wanneer het museum zijn deuren weer kan openen. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de tentoonstelling te bezoeken is Slavernij verlengd tot eind augustus. In de tentoonstelling staan 10 persoonlijke verhalen centraal. Het zijn de waargebeurde verhalen van mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Het magazine over slavernij is gemaakt om het onderwerp meer bespreekbaar te maken in de klas en ook thuis. Om docenten daarbij te helpen, is er van elk artikel in het magazine een leskaart met een opdracht en/of vragen gemaakt. Deze leskaarten zijn gepubliceerd op Thiemo, een voor iedereen vrij toegankelijk (docenten) platform van Thiememeulenhoff. https://thiemo.thiememeulenhoff.nl/
Eric Razenberg, algemeen directeur Thiememeulenhoff
Met dit gratis inspirerende lesmateriaal helpen we leerkrachten en docenten een gevoelig onderwerp als slavernij en de relatie tot hedendaags racisme in de klas bespreekbaar te maken.
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Slavernij maakt wezenlijk deel uit van onze geschiedenis. Met dit magazine willen we bijdragen aan een groter bewustzijn van deze geschiedenis, ook onder de jonge mensen.
Extra lesopdrachten documentaire Nieuw Licht
Over de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum is ook een documentaire gemaakt “Nieuw Licht” door Memphis Films. Memphis Films maakte van deze documentaire 8 (korte) filmfragmenten. Van deze fragmenten maakt ThiemeMeulenhoff eveneens leskaarten die docenten in de les kunnen gebruiken.
Over ThiemeMeulenhoff
Om talenten te kunnen laten bloeien, vernieuwen we het leren. Samen met scholen en docenten. We willen leerlingen laten leren op een manier die bij ze past en die leren leuker maakt. Zo verhogen we leerrendement en halen we samen meer uit ieder talent. Met groeiende expertise, ervaring en leeroplossingen is ThiemeMeulenhoff een maatgevende partner voor scholen in Nederland en erbuiten. Dat doen we al een tijdje.
Dit is een origineel bericht van ThiemeMeulenhoff
Ga naar alle berichten van deze organisatie.