'Klimaatgeld komt onvoldoende terecht bij kwetsbare groepen'

14 SEP 2022 16:15 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Coenraad Krijger, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tweede Kamer: Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking - Rondetafelgesprek: Beleidsnota | ANP

Donderdag 15 september vindt het rondetafelgesprek plaats over de Beleidsnotitie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ‘Doen waar Nederland goed in is’. Het is cruciaal dat het budget voor klimaat ook wordt ingezet voor bescherming van biodiversiteit en ervoor te zorgen dat lokale actoren en kwetsbare groepen toegang hebben tot deze klimaatfinanciering.

Het budget voor klimaat binnen de begroting voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking stijgt. Het is echter niet duidelijk waar dit geld precies terecht komt en in hoeverre dit ook ten goede komt aan biodiversiteit. De nota is ook niet duidelijk over hoe het kabinet de effectiviteit van klimaatfinanciering zal waarborgen.

Lokale actoren hebben nu zeer beperkt toegang tot klimaatfinanciering. Verhoging van de Nederlandse klimaatfinanciering kan hiervoor een goede stap zijn. Maar hieraan moet worden toegevoegd dat het kabinet ook andere grote fondsen erop wijst dat de allerarmsten nog altijd niet worden bereikt.

IUCN NL roept de minister op om klimaatgeld ook in te zetten voor biodiversiteit, door o.a. het inzetten van nature based solutions op een manier die de autonomie en rechten van lokale en inheemse gemeenschappen bevordert. En er daarbij voor te zorgen dat klimaatgeld effectief kan worden besteed door de meest kwetsbare groepen, zoals vrouwen, inheemse en lokale gemeenschappen en ook jongeren toegang te bieden tot deze fondsen.

Coenraad Krijger is directeur van IUCN NL, de Nederlandse tak van de internationale unie voor natuurbescherming IUCN

Meer binnen de rubriek Landbouw