'Minder zacht in eerste week kerstvakantie'

21 DEC 2022 12:06 | Weeronline

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Rico Schröder, Weeronline. Aanleiding: Wat te doen tijdens de kerstvakantie? 20.Dec.2022 | ANP

We zitten momenteel in een zeer zachte periode met temperaturen van 8 tot 13 graden. Dit zachtere en niet in de laatste plaats kletsnatte weerbeeld houdt tot in het kerstweekend aan. Vanaf kerst wordt het minder zacht en ook wat droger. Dat is goed nieuws voor wie kerstvakantie viert in eigen land.

Met een zuidwestelijke stroming wordt zeer zachte lucht naar onze streken gevoerd. Daardoor kan de temperatuur flink oplopen. In het noorden is het veelal 8-9 graden, in het zuiden kan het 12, soms 13 graden worden. Temperaturen van een graad of 6 zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk.

Ook de kerstdagen verlopen groen en zacht en van een sneeuwdek is dan ook geen sprake. Toch wordt het tijdens de kerstdagen geleidelijk minder warm. Op eerste kerstdag is het 10 tot 12 graden en maandag wordt het van noord naar zuid 8 tot 10 graden. Vooral later op maandag daalt de temperatuur geleidelijk tot onder 5 graden en kunnen de aanwezige buien winters van karakter zijn en wellicht een vlok natte sneeuw opleveren.

Toenemende kans op nachtvorst

In de nacht naar dinsdag is er een kans van 20 procent dat de temperatuur onder het vriespunt uitkomt. Dinsdag wordt het dan een graad of 6. Daarbij komt het tot enkele buien en mogelijk zijn deze buien winters met kans op hagel of natte sneeuw. De kans op een sneeuwdek is de hele week klein.

Ook de rest van de week is het licht winters met in de nacht en vroege ochtend kans op vorst. Overdag komt het kwik boven nul uit met waarden veelal rond de gebruikelijke waarde van ongeveer 6 graden.

Tijdens de laatste dagen van het jaar is de temperatuurverwachting onzeker. Het gemiddelde van alle berekeningen komt uit rond 6 graden, maar daaromheen zijn scenario’s voor kouder en zachter weer. In het koude scenario hebben we temperaturen van 2 tot 5 graden en in de nacht vorst en de zachte berekeningen komen met 7 tot 10 graden.

Dit is een expertquote van Rico Schröder​​​​​​​, meteoroloog, Weeronline.

Meer binnen de rubriek Klimaat en weer