Gashandelaar GasTerra heeft in 2021 door de uitzonderlijke marktontwikkelingen meer gas verhandeld, met een aanzienlijke hogere waarde, zo vermeldt de onderneming in het vandaag gepubliceerde jaarverslag. De omzet én de inkoopkosten zijn meer dan verdubbeld door de hogere marktprijzen. Het verhandelde volume nam toe van 41,6 naar 44,2 miljard kubieke meter. GasTerra heeft eraan bijgedragen dat de winning uit het Groningenveld in het gasjaar 2020-2021 verder is gedaald van 8,6 miljard naar 7,8 miljard kubieke meter. Verder heeft GasTerra ervoor gezorgd dat de bergingen voor laagcalorisch gas conform afspraak in het belang van leveringszekerheid tijdig en voldoende gevuld zijn.
De afbouw van de Groningenproductie én de GasTerra-organisatie, het omgaan met het Coronavirus en ongekend heftige prijsbewegingen: 2021 kan voor GasTerra door deze combinatie van omstandigheden met recht een uitzonderlijk jaar worden genoemd.
Na de zomer ontstond een geheel nieuwe realiteit, met een ongekend hoog prijsniveau. Dit heeft de gehele energiesector voor enorme uitdagingen geplaatst. De marktsituatie heeft in GasTerra’s portefeuille tot toegenomen prijs-, krediet- en liquiditeitsrisico’s geleid.
De omzet steeg door de hoge prijzen weliswaar naar ruim 13 miljard euro, maar daar staat tegenover dat de inkoopkosten minstens net zo hard zijn gestegen. De hoge prijzen maakten dat vragen werden gesteld over de leveringszekerheid en de vulgraad van de bergingen.
De afgelopen jaren zijn grote stappen gezet in de afbouw van de gaswinning in Groningen en GasTerra zal daar onverminderd aan blijven bijdragen. GasTerra zorgde in 2021 wederom dat de bergingen voor laagcalorisch gas in de zomer voldoende werden gevuld en dat de inzet van de bergingen en het Groningenveld gedurende het jaar dusdanig is dat de leveringszekerheid voor de L-gasmarkt geborgd is en de Nederlandse Aardolie Maatschappij aan de winningsinstructie van de minister van Economische Zaken en Klimaat kan voldoen. Als Gronings bedrijf ziet en herkent GasTerra ook de zorgen en onrust onder de bewoners van de regio die de gaswinning, het schadedossier en de versterking met zich meebrengen. De recente berichtgeving over een mogelijke verhoging van de Groningen productie hebben deze zorgen verergerd.
De komende tijd blijft het spannend hoe de gasmarkt zich ontwikkelt. GasTerra zal daarin zijn rol zo goed mogelijk blijven spelen en er in de afbouw van de activiteiten zo veel mogelijk aan bijdragen een goed functionerende gasmarkt achter te laten.
GasTerra-CEO Annie Krist hierover: “Dat is een ingewikkelde, maar ook mooie en uitdagende opgave waar wij samen voor gaan.”
Dit is een origineel bericht van GasTerra B.V.
Ga naar alle berichten van deze organisatie.