'Bewustwordingstrainingen discriminatie werken alleen onder bepaalde omstandigheden'

18 JAN 2021 09:47 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Hanneke Felten van Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Goede voornemens: toeslagensysteem, geheimhouding en racisme aanpakken | ANP

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de bewustwordingstrainingen die de overheid nu aan de medewerkers van de Belastingdienst wil laten geven, met name werken bij mensen die oprecht gemotiveerd zijn om hun eigen vooroordelen te verminderen. De vraag is natuurlijk of dat opgaat voor alle medewerkers. Bovendien werken dit soort trainingen alleen als daarnaast de instrumenten en werkwijzen binnen een organisatie worden veranderd. Ook moet de omgeving medewerkers stimuleren en helpen te leren om (onbewuste) vooroordelen onder de duim te houden. Voor iedereen moet duidelijk worden dat discriminatie en vooroordelen onacceptabel zijn en de top van een organisatie moet dat signaal geven. Met alleen een training ben je er dus niet.

De wetenschappelijke kennis hierover is gebundeld in het dossier ‘Wat werkt bij het verminderen van discriminatie’ van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS).

Hanneke Felten is onderzoeker op het terrein van discriminatie bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Binnenlandse zaken