'Ervaren belegger laat geld staan tijdens impactvol nieuws'

31 JAN 2023 11:44 | Knab

Dit is een expertquote van Casper Zwart, eindredacteur en opiniepeiler ondernemerspanel, Knab.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Op de aandelenbeurs is het feest: beste start van de AEX in veertien jaar | Economie | AD.nl

De AEX kent de beste start in veertien jaar. Dalende inflatie zorgt voor vertrouwen bij beleggers. Maar hoe reageren beleggers als de beurs tijdens impactvol nieuws straks weer inzakt? Uit onderzoek van Knab onder 7.500 geldopnames (geanonimiseerd) van beleggingsrekeningen sinds 2020 blijkt dat ervaren beleggers hun geld laten staan tijdens impactvol nieuws. Dat zie je bijvoorbeeld in de periode waarin corona en de Russische invasie flinke impact hadden op de beurzen.

Corona

Begin maart 2020 overleed de eerste persoon in Nederland aan corona. Ruim een week later gingen horeca en scholen van de een op de andere dag op slot. In twee weken tijd zakte de AEX 28 procent. In dezelfde periode namen onze beleggende klanten 12 procent van het totaal belegd vermogen bij Knab op. Dat is twaalf keer meer dan normaal. Het was wat dat betreft – met afstand - de meest impactvolle gebeurtenis voor onze klanten in de afgelopen twee jaar.

Rusland valt aan

Op de tweede plaats komt de Russische invasie. Waar velen al bang voor waren, gebeurde in de nacht van 23 op 24 februari. Het Russische leger viel Oekraïne binnen. Oorlog in Europa, dat heeft uiteraard consequenties op de financiële markten. Twee weken later stond de AEX ruim 7 procent lager. In dezelfde periode haalden Knab-klanten 5 procent van het totaal belegd vermogen weg bij Knab. Dat is dus vijf keer meer dan normaal.

Ervaren belegger blijft rustig

Natuurlijk bewegen sommige beleggers als de beurzen dalen, maar de eindconclusie is dat het overgrote deel rustig blijft. Dat blijkt als we inzoomen op 2022. Het jaar waarin de AEX meerdere keren scherp daalde vanwege de Russische invasie en de torenhoge inflatie die erop volgde. Desondanks lieten acht op de tien beleggers - met minder dan drie jaar ervaring - hun belegde geld het hele jaar staan. Bij de ervaren belegger gaat zelfs om negen op de tien.

Veel beleggers hebben de intentie om te beleggen voor de lange termijn, ook tijdens impactvol nieuws en dalende beurzen.

Meer binnen de rubriek Financiën