'Vrijwillige buurtbemiddelaar is onmisbaar, ook in coronatijd'

21 MEI 2021 11:21 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Lou Repetur van Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: APS: Het CCV: Record aantal meldingen van burenruzies in coronajaar 2020 | ANP

Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) blijkt dat het aantal burenruzies in coronajaar 2020 een record bereikte. In Nederland mogen we blij zijn met de vele getrainde vrijwillige buurtbemiddelaars. Vaak weten zij escalatie van burenruzies te voorkomen.

Dat corona heeft gezorgd voor een toename van huiselijk geweld in Nederland en de rest van de wereld was al even bekend. Inmiddels blijkt uit cijfers van buurtbemiddelingsorganisaties dat ook het aantal burenruzies toenam. Vorig jaar werden zo’n 20.000 conflicten tussen buren gemeld, circa 2.500 meer dan in 2019. Geluidsoverlast was het grootste probleem. Met name in grote steden waar mensen dicht op elkaar wonen is de kans groter dat je in de problemen komt met je buren.

Rijdende Rechter

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de aanhoudende coronamaatregelen leiden tot meer stress, relatieontevredenheid en huiselijk geweld. In een dichtbevolkt land als Nederland waar huizen dicht op elkaar staan, gaf dat ook vóór corona geregeld burenstress. Kijk naar een willekeurig aflevering van de Rijdende Rechter. Dan zie je de impact van overlast van herrie, stank, bomen, garages in de omgeving, etcetera. Niet gek dat dat verergert op het moment dat we meer thuis moeten werken, onze bewegingsvrijheid vermindert en we weinig afleiding elders kunnen zoeken.

Tijd en aandacht

We kunnen onszelf in Nederland gelukkig prijzen dat we hier een lange traditie kennen met getrainde vrijwilligers die in een burenconflict komen bemiddelen. Monitoring wijst uit dat buurtbemiddeling leidt tot hoge oplossingspercentages. Het grote succes achter de vrijwilligers van buurtbemiddeling is dat ze laagdrempelig zijn en tijd en aandacht hebben om te zoeken naar de reden van het conflict en de behoeften van allen. Zij zijn neutraal, onpartijdig, kennen de buurt en spreken de taal van de buurt. Zij kunnen vroegtijdig worden ingezet en escalaties in conflicten tussen buren voorkomen. Dit komt de relatie tussen ruziënde buren én de leefbaarheid van de hele straat ten goede.

Erkenning

In deze tijd is het enorme belang van vrijwilligers gebleken. In de post-coronatijd, als de samenleving weer opengaat, zal een nóg groter beroep op hun hulp en ondersteuning worden. De negatieve sociale gevolgen van corona zoals eenzaamheid, psychische problematiek, jongeren die kwetsbaar zijn door gebrek aan werk of studie en meer, zullen straks nog zichtbaarder worden. Laten we zorgen dat in het nieuwe normaal vrijwilligerswerk niet als een soort goedkope zorg- en welzijnsprofessionals worden ingezet maar meer erkenning en waardering krijgen. En laten we er ook voor zorgen dat vrijwilligers de professionele ondersteuning krijgen die ze nodig hebben en verdienen.

Lou Repetur is programmaleider Sociale Basis bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Nationale overheid