'Laatste stap naar historisch moment: verankering lhbti+-mensenrechten in grondwet'

18 MRT 2022 15:50 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Charlot Pierik, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tweede Kamer opnieuw voor verankeren lhbti-rechten in grondwet (2) | ANP

De Tweede Kamer stemde voor de tweede keer in met de verankering van lhbti+-rechten in de grondwet. Het kabinet wil Artikel 1, waarin gelijke behandeling en een discriminatieverbod is vastgelegd, uitbreiden met seksuele gerichtheid. De Eerste Kamer moet echter nog instemmen met dit voorstel. Het grondwettelijk verbod op discriminatie wegens ‘geslacht’ biedt bescherming tegen discriminatie op grond van genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Dit is een goede ontwikkeling.

De acceptatie van lhbti+-personen wordt steeds groter, blijkt uit diverse onderzoeken. Desondanks voelt 35% van de lhbti+-personen zich nog gediscrimineerd, blijkt uit onderzoek van de Fundamental Rights Agency (FRA) (2020) onder bijna 140.000 lhbti+-personen. Hoewel het percentage lager is dan het Europese gemiddelde van 42%, is nog steeds meer dan 30% van de lhbti+-personen slachtoffer van discriminatie.

Discriminatie komt voor op het werk, bij het zoeken naar een baan of woning, in de gezondheidszorg of maatschappelijk werk, op school, in een bar of club, in een winkel of bij het moeten tonen van een identiteitsbewijs. Het niet voldoen aan gendernormen speelt hierin een grote rol.

Het is van belang dat de overheid zich expliciet uitspreekt voor gelijke behandeling en tegen discriminatie van lhbti+-personen. Daarmee wordt een norm gesteld die niet alleen nu maar ook in de toekomst van belang is om deze rechten veilig te stellen. In landen als Zweden, Portugal, Malta en Zuid-Afrika werden deze rechten al eerder vastgelegd.

Charlot Pierik, adviseur inclusie en diversiteit bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Diversiteit