'Uitspraak klimaatvonnis biedt krachtig precedent voor Nederlandse overheid'

09 APR 2024 16:50 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Wouter Scheepens

Aanleiding:
Zwitserse vrouwen krijgen gelijk in klimaatzaak bij mensenrechtenhof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat de Zwitserse regering enkele mensenrechten heeft geschonden door niet genoeg te doen tegen klimaatverandering. Het is voor het eerst dat een internationaal hof een uitspraak doet in een dergelijke klimaatzaak. Hoewel deze uitspraak geldt voor de Zwitserse overheid, zien wij dit ook als hoopvol en belangrijk nieuws: het heeft een krachtige precedentwerking voor meer klimaatactie – ook vanuit de Nederlandse regering. 

Het is een taak van de regering om mensenrechten veilig te blijven stellen. Onze natuur en maatschappij staan al hevig onder druk. Wij geloven in een economie die aangepast is aan de grenzen van de natuur en maatschappij. ​Daarvoor moet het huidige systeem op de schop.

De overheid bepaalt de spelregels voor dit systeem: het is aan hen om de spelregels voor de duurzame economie op te stellen – een economie kortom waarin bedrijven met hun activiteiten positief bijdragen aan natuur, maatschappij én mensenrechten.

En dat dat kan, dat bewijzen bedrijven in het netwerk van MVO Nederland. Zij realiseren zich dat het ondernemen binnen de grenzen van natuur en maatschappij de enige manier is om zowel hun eigen bestaan als dat van de mens veilig te stellen.  

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid