'Nederland kan veel leren van dynamische energietarieven Scandinavië'

11 OKT 2022 16:04 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jorg van Heesbeen, Jedlix, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Elk uur andere tarieven met dynamisch energiecontract zijn 'goede prikkel om minder te gebruiken, maar geven wel onzekerheid' - EenVandaag

In België worden grote energieleveranciers verplicht om een dynamische energieprijzen aan te bieden. Die verschillen per dag of zelfs per uur.

In Scandinavië, met name in Noorwegen, zijn dynamische energietarieven al gemeengoed. Daar hebben inmiddels 70 tot 80 procent van de energieklanten dergelijke tarieven. Onder Jedlix-gebruikers is dat meer dan 95 procent. De mogelijkheid tot sturing van de elektrische auto op deze tarieven en de extra transparantie hebben bijgedragen aan deze cijfers. Zelfs bij (semi) publieke laders past men dergelijke dynamische tarieven toe.

Er is geen reden te bedenken waarom dit niet op grote schaal in Nederland zou kunnen doorbreken, zeker nu de adoptie van de elektrische auto verder doorzet. De voordelen van dergelijke tarieven zijn relatief groot in Nederland waar er gemiddeld genomen een hogere en volatielere prijs van toepassing is. Uiteraard zijn er ook andere tariefstructuren denkbaar om klanten echt te betrekken bij de flexibiliteit in hun stroomgebruik.

Jorg van Heesbeen, CBO, Jedlix

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen