​​Populariteit e-bikes in 2023 onder 25-34 jarigen gestegen​

31 JAN 2024 12:00 | GfK Netherlands B.V.

Vergeleken met vorig jaar zijn er in Nederland naar verhouding meer e-bike kopers in de leeftijdscategorie 25-34 jaar en minder in de categorie 18-24 jaar. In die laatste categorie was vorig jaar juist een toename. Het aandeel van verkochte elektrische racefietsen is afgenomen en dat van stads- en toerfietsen toegenomen. Het aandeel van fatbikes is nog beperkt. Dit blijkt uit de GfK E-bike Monitor 2023, de jaarlijkse E-Bike Monitor van GfK. In 2023 is de monitor voor de 6e keer gehouden. Doelgroep van het onderzoek zijn recente kopers en potentiële kopers van een e-bike. 


Men betaalt een hogere prijs dan gepland 

De Nederlandse consument betaalt uiteindelijk gemiddeld 18% meer voor de aangekochte e-bike dan men voor ogen had in de oriëntatiefase. Deze gap, tussen bereidheid te betalen en daadwerkelijk betaald, is ten opzichte van 2022 toegenomen. De angst voor diefstal van de e-bike, een veel voorkomende drempel tot aankoop, is met 40% toegenomen in 2023 

 

Fysieke winkel nog steeds dominant, aandeel online kanaal licht afgenomen 

De gemiddelde aankoopprijs is harder gestegen dan vorig jaar. De fysieke winkel blijft het belangrijkste kanaal voor het kopen van een e-bike. De consument vindt het nog steeds belangrijk om de e-bike te zien en te testen. Na een stijging vorig jaar is het aandeel van het onlinekanaal weer iets afgenomen. Het online-aandeel voor de aankoop van een e-bike is in Nederland relatief laag. 

Ook in 2023 maakte ruim 90% van de kopers die een winkel of locatie hebben bezocht een proefrit. Ook in andere landen wordt er veel gebruik gemaakt van een proefrit, maar het percentage blijft achter bij Nederland. Maar liefst driekwart van de consumenten die een e-bike in de fysieke winkel kopen geeft de voorkeur aan offline fietsenwinkels die meerdere merken in huis hebben.  

 

Online markt in Frankrijk gestegen 

In de ons omringende landen is de online markt stabiel met uitzondering van Frankrijk, daar zien we een forse stijging van het percentage dat de e-bike online heeft aangeschaft. Daar waar in Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Zweden een fietsenwinkel die meer merken voert doorgaans de meest dominante speler is binnen het offline-kanaal, zien we in Frankrijk een relatief hoog aandeel van sportwinkels en supermarkten. 

 

Offline blijft ook belangrijk in oriëntatie 

Het bezoek aan een fysieke winkel speelt nog steeds een belangrijke rol in het oriëntatieproces voor aankoop. Voor fabrikanten en retailers blijft de fysieke winkel dus een belangrijk kanaal in de customer journey. Opmerkelijk zijn de duidelijke verschillen in de leeftijdsgroepen van kopers en de customer journey in andere landen ten opzichte van de Nederlandse markt. Hoe deze doelgroepen verschillen en wat de customer journey is bij de aanschaf van een e-bike wordt uitgebreid toegelicht in dit jaarlijkse e-bike consumentenonderzoek. 

 

E-Bike Monitor 2023 

De GfK E-Bike Monitor 2023 is inmiddels beschikbaar. Wilt u meer informatie over de GfK E-Bike Monitor 2023? Kijk dan hier en vraag de GfK E-Bike Monitor 2023 aan of neem contact op met Account Manager Bikes: Marcel Buskermolen (marcel.buskermolen@gfk.com). 

 

Over de GfK E-Bike Monitor (onderzoeksverantwoording) 

In 2018 is de GfK E-Bike Monitor als eerste in Nederland gelanceerd. Dit jaar zijn naast Nederland, België, Frankrijk en Duitsland ook Denemarken en Zweden toegevoegd. De jaarlijkse trends over de doelgroep, motivatie en aankoopgedrag ten aanzien van e-bikes zijn in de E-Bike Monitor uitgebreid onderzocht. Daarnaast kunnen we (uniek in Nederland) de inzichten koppelen aan de daadwerkelijke verkopen uit de GfK Retail data. Jaarlijks wordt de vragenlijst geüpdatet naar de actualiteit. 

D.m.v. een steekproef zijn er respondenten ondervraagd binnen de doelgroep huidige- en potentiële e-bike kopers. De steekproef in Nederland was 2.000 respondenten. In Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken en Zweden 1.000 respondenten. Het onderzoek is in september uitgevoerd. 


Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 

Tamara De Lange 

Marketing Manager Benelux GfK 

E-mail: tamara.delange@gfk.com 

  

Over GfK - An NIQ Company 

Al meer dan 89 jaar verdienen we het vertrouwen van onze klanten over de hele wereld door kritieke vragen in hun besluitvormingsproces op te lossen. Wij stimuleren hun groei door een volledig inzicht te bieden in het koopgedrag van hun consumenten en de dynamiek die hun markten, merken en mediatrends beïnvloedt. In 2023 ging GfK samen met NIQ, waardoor twee marktleiders met een ongeëvenaard wereldwijd bereik werden verenigd. Met een holistische retailreading en de meest uitgebreide consumenteninzichten - geleverd met geavanceerde analyses via ultramoderne platforms - stimuleert GfK "Growth from Knowledge". 

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt