Op 7 juli viert Omroep Brabant de Dag van de zachte G

04 JUL 2024 15:10 | Omroep Brabant

Omroep Brabant organiseert voor de derde jaar achtereen op 7 juli de ‘Dag van de Zachte G’. Op deze dag hebben we extra aandacht voor ons mooie Brabantse dialect, want alles klinkt toch gewoon beter in het Brabants. En het is nodig, want het dialect lijkt steeds meer te verdwijnen in ons dagelijks taalgebruik. Daarom vieren wij de dag van de zachte G. Dialect is een wezenlijk onderdeel van onze cultuur. Een dialect verbindt mensen. In het Brabants gezegd geeft het een gevoel van: hier heur ik thuis. Het gevoel van hier. 

Dat de zachte G in de smaak valt is een gegeven. Zo publiceerde datingsite Parship ooit eens dat de  zachte G het meest ‘sexy accent van Nederland’ is. De zachte G is een unieke klank, die vrijwel nergens ter wereld wordt gebruikt. Hij ligt voor in de mond en is vriendelijk, dichtbij en vertrouwd. En de zachte G staat ook voor Brabants trots. En dan te weten dat eigenlijk heel Nederland ooit met de zachte G sprak.

Hoe dit zit en allemaal andere zaken over de zachte G beleef je op 7 juli bij Omroep Brabant. Leuk feitje: de zevende letter van het alfabet is…de G! Daarom op 7-7 de Dag van de Zachte G. Bij Omroep Brabant wordt dan ook op alle kanalen aandacht geschonken aan deze speciale en belangrijke dag. Zo is bij radio de jukebox van Erik Staat Aan gevuld met alleen maar liedjes met een zachte G. En er zijn unieke zachte G prijzen te winnen. Ben je geboren Brabander, nieuwe inwoner of expat? De zachte G is er voor iedereen! Daarom gaan onze verslaggevers op 7 juli de straat op om aan mensen de zachte G te leren.

 

Meer binnen de rubriek Entertainment