'Hemelvaartsdag niet warm en dat is heel normaal'

24 MEI 2022 14:35 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Matthijs van der Linden, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hemelvaartsdag (Hemelvaart): 26 mei 2022

Op Hemelvaartsdag is het beduidend kouder dan vorige week, maar voor de tijd van het jaar is de temperatuur juist heel normaal. En in het verleden verliep Hemelvaartsdag vaak nog wat kouder en nog nooit tropisch.

Op Hemelvaartsdag wordt het donderdag zo’n 17 tot 21 graden. Daarmee is het veel kouder dan precies een week geleden toen het nog 20 tot 31 graden werd. Het lijkt of we een koude Hemelvaartsdag krijgen, maar voor de tijd van het jaar zijn dit hele normale waarden. Met 19 graden in De Bilt is de temperatuur op het landelijke hoofdstation ook heel normaal voor Hemelvaartsdag.

Van alle Hemelvaartsdagen in het verleden was het in 40% van de gevallen 15 tot 20 graden in De Bilt en het gemiddelde ligt op 17,4 graden. In de overige jaren was het net wat vaker koeler dan warmer. De gemiddelde temperatuur op Hemelvaartsdag van de afgelopen 30 jaar ligt wel wat hoger met 18,6 graden. Dit verschil ontstaat niet alleen door klimaatverandering, maar ook door toeval en de wisseling van de datum waarop Hemelvaartsdag valt.

De laatste echt warme Hemelvaartsdag met zomerse temperaturen was in 2020. Op 21 mei werd het in De Bilt 26,7 graden en beleefden we de op drie na warmste Hemelvaartsdag ooit gemeten. Bijna het hele land had te maken met zomerse temperaturen en in het Zeeuwse Westdorpe werd het met 28,7 graden het warmst.

Hemelvaartsdag nog nooit tropisch

Mei is de eerste maand van het jaar met officiële tropische dagen. Daarvoor moet het in De Bilt 30 graden of meer worden. Tot nu toe is het in De Bilt op Hemelvaart In het verleden nog nooit tropisch warm geworden. Wel werd het in mei 11 keer officieel tropisch warm in mei. En ook de eerste drie dagen van juni verliepen in het verleden ook wel een keer tropisch.

Matthijs van der Linden, meteoroloog, Weeronline

Meer binnen de rubriek Meteorologie