Dit is een expertquote van Jeroen WIlhelm, Cribb, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hypotheek aan banden gelegd | Geld | Telegraaf.nl
Toezichthouder AFM sommeerde onlangs geldverstrekkers om strengere acceptatieregels toe te passen bij het verstrekken van hypotheken. Daarmee wordt het voor meer mensen lastiger om een woning te kopen. Deze regelgeving is duidelijk een voorbeeld van tunnelvisie door de toezichthouder en slaat op meerdere fronten te plank volledig mis.
Hogere kosten
In de huidige markt zijn de kosten voor een (vrije sector-) huurwoning vaak veel hoger dan de lasten van een hypotheek. Wil je als overheid voorkomen dat mensen sneller in financiële problemen komen, moet je ze dus vooral niet de huurmarkt op duwen. De kosten van schuldsanering, preventie en voorlichting kost de overheid ook veel geld. Meer mensen in financiële problemen, kost de overheid dus meer geld.
Geen risico
Daarnaast lijkt het beleid van de AFM gericht op het verlagen van de risico's. Maar het bezit van een eigen woning zorgt voor vermogensgroei. Historisch gezien is de waarde van vastgoed in Nederland altijd gestegen. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker feitelijk weinig of geen risico loopt. Het onderpand heeft waarde en behoudt dat ook.
Minder economische activiteit
Zorgen dat er minder economische activiteit komt, is volgens mij ook niet het doel van de AFM. Maar dat is precies wat er gebeurt zodra minder mensen een woning kunnen kopen. De woningmarkt is dé motor voor een goed draaiende economie. Mensen met een eigen woning investeren in de verbetering ervan door een nieuwe keuken, badkamer of tuin. Maar ook klussen en de bekende schilderbeurt dragen daaraan bij.
Draaien aan de verkeerde knoppen
De knoppen waar de toezichthouder aan draait zijn dus niet de juiste. Het echte probleem in de markt van afgelopen jaren waren de enorme overbiedingen. Daarmee is tijdelijk te veel 'lucht' ontstaan tussen de werkelijke waarde van een woning en wat ervoor betaald is. Dat kan op korte termijn bij verplichte verkoop tot problemen leiden. De oorzaak van deze situatie is het feit dat de woningmarkt volledig uit balans is. Er is te weinig aanbod en te veel vraag. Daarom moet er gezocht worden naar oplossingen die deze balans in de markt terug brengen.
Dit is een expertquote van Jeroen Wilhelm, ruim 20 jaar actief in de woningmarkt en directeur van Cribb.nl