De Jonge Klimaatbeweging in gesprek met premier Rutte op de COP26 in Glasgow.
Van 6 tot 18 november is de Jonge Klimaatbeweging aanwezig bij de Klimaatconferentie in Sharm El-Sheikh om de stem van 1 miljoen Nederlandse jongeren ook buiten de landsgrenzen te verkondigen. Op de COP27 (Conference of Parties 27) gaan de Nederlandse jongeren het gesprek aan met regeringsleiders van binnen- en buitenland. Voorzitter Aniek Moonen: “Jonge generaties zijn zwaar ondervertegenwoordigd op Klimaattoppen. Wij willen de kritische jonge stem zijn die regeringen eraan herinnert nog harder hun best te moeten doen.”
In 2021 nam de Jonge Klimaatbeweging ook deel aan de COP26, de Klimaattop in Glasgow. Hoewel ze teleurgesteld waren met de uitkomsten van die top, waren de jongeren blij dat ze erbij konden zijn. Moonen: “Doordat je op zo’n conferentie boven op de onderhandelingen zit, zie je razendsnel waar de grootste politieke kansen liggen. Het is onze taak als jongerenvertegenwoordigers om die kansen dan te pakken.”
Vorig jaar startten ze een online petitie om de Nederlandse overheid te overtuigen aan te sluiten bij een groep landen die wilde stoppen met investeringen in buitenlandse fossiele projecten. Binnen drie dagen haalden ze meer dan 10.000 handtekeningen op en zorgden ze samen met andere ngo’s voor veel media-aandacht. Het Nederlandse kabinet besloot na een week tóch aan te sluiten bij de groep. “Daar hebben we echt invloed kunnen hebben,” zegt Moonen.
Vasthouden aan 1,5 graad
Hoewel de organisatie dus al enige ervaring heeft, zal de Klimaattop in Egypte echt anders zijn. Moonen: “De Glasgow-top was een top waar aan de onderhandelingstafel alleen nog gediscussieerd hoefde te worden over punten, komma’s en punten op de ‘i’. De besproken stukken lagen namelijk al jaren op tafel. Dit jaar moeten onderhandelaars echt weer vanaf nul beginnen.”
Waar COP26 vooral op klimaatmitigatie focuste, staat op de COP27 vooral klimaatadaptatie op de agenda. Moonen: “Dat is belangrijk. De grootste slachtoffers van klimaatverandering vragen al jaren om steun vanuit de grootste veroorzakers. Hoewel toegezegd, komt dat veel te langzaam op gang.” Tegelijkertijd hoopt de Jonge Klimaatbeweging dat we klimaatmitigatie niet uit het oog verliezen. “We stevenen op dit moment af op een gemiddelde wereldwijde opwarming van 2,4 tot 2,8 graden, terwijl we in het Parijsakkoord én het Glasgowpact hebben toegezegd te koersen op 1,5 graad. Crises of niet, daar moeten we ons aan houden.”
Dineren met Rutte
Maandagavond 7 november gaan de jongeren daarom het gesprek aan met onder andere premier Rutte, samen met de Klimaatgezant en de ambassadeur van Egypte. Aan hen presenteren zij hun visie op Nederland in 2040, die ze vorige maand namens één miljoen Nederlandse jongeren hebben gelanceerd. Samen met nog elf andere buitenlandse jongerenorganisaties schreven ze daarnaast ook een internationale klimaatvisie. Deze presenteren ze op maandag 14 november aan minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Schreinemacher en andere buitenlandse bewindspersonen. Verder zal de Jonge Klimaatbeweging ook verschillende evenementen organiseren over jongerenparticipatie en klimaatactie.
De komende twee weken wil de Jonge Klimaatbeweging ook eigen oplossingen delen. In het huidige Nederlandse coalitieakkoord zijn twee ideeën van de jongerenkoepel te vinden: de generatietoets en de wetenschappelijke adviesraad. Moonen: “We hebben ons daarvoor ingezet, omdat we verwachten dat het ‘gamechangers’ kunnen zijn in het halen van onze klimaatdoelen. Voor andere landen geldt datzelfde en dat willen we ze graag laten weten.”
Dit is een origineel bericht van Jonge Klimaatbeweging
Ga naar alle berichten van deze organisatie.