Steeds meer cannabisbedrijven zetten zich in voor verduurzaming branche

26 FEB 2021 14:07 | Dutch-Headshop

Momenteel wordt er in iedere branche gezocht naar duurzame en milieuvriendelijke verbeteringen. De cannabisbranche zet nu ook de eerste stappen naar meer duurzame oplossingen. Bedrijven zoals Dutch-Headshop zijn volop bezig met milieuvriendelijke verpakkingen, duurzaam verzenden, milieuprestaties verbeteren en andere vormen van verduurzaming.

Mening van de klant telt

De roep om verduurzaming komt niet alleen vanuit de bedrijven zelf. Bij klanten van coffeeshops, headshops, seedshops en growshops staat het milieu hoog in het vaandel. Dat blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek en een poll van https://www.dutch-headshop.nl/. Het merendeel van de ondervraagden is vóór verduurzaming en 83% van hen geeft de voorkeur aan milieuvriendelijke verpakkingen.

Directeur De Jong: "Uit onderzoek blijkt dat onze klanten milieuvriendelijke verpakkingen enorm belangrijk vinden. Daarom hebben we besloten om in te zetten op duurzame materialen. Niet alleen bij onze eigen producten. Ook wanneer wij ons assortiment aanvullen gaan wij voor de milieubewuste keuze." Verduurzaming is volgens De Jongh niet het juiste woord voor de nieuwe koers van het bedrijf. Hij noemt het liever maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Van bioplastic tot maïs kunststof

Wat kan een bedrijf in de cannabisbranche doen op het gebied van verduurzaming? Om te beginnen wordt er enorm ingezet op milieuvriendelijke verpakkingen. Denk aan gripzakjes van bioplastic, verpakkingen van wietzaadjes die gemaakt zijn van PLA maïs kunststof, duurzaam geproduceerde accessoires zoals grinders of rolling trays en nog veel meer. De bedrijven richten massaal op duurzame materialen zoals glas of metaal in plaats van plastic. Niet alleen bij huismerkproducten. Ook wanneer het assortiment wordt aangevuld, krijgen milieuvriendelijke producten en verpakkingen de voorkeur.

Duurzaam verzenden

Online bedrijven uit de branche willen zoveel mogelijk rekening houden met het milieu tijdens het verwerken, verpakken en verzenden van hun bestellingen. Milieuvriendelijke, biologische en recyclebare verpakking helpen daarbij. Samen met groothandels wordt gekeken naar manieren om retourzendingen zoveel mogelijk te voorkomen. Op locatie wordt voortdurend verduurzaamd om op de milieuprestaties van de gebouwen te verbeteren.

Dutch-Headshop goed op weg

Dutch-Headshop, een groot online bedrijf binnen de cannabisbranche, is ook al duurzame stappen aan het maken. Vorig jaar werden alle verpakkingen die gebruikt worden voor huismerkproducten en verzendingen, vervangen voor een milieuvriendelijke variant. Een mooi voorbeeld zijn de verpakkingen van de wietzaadjes [ https://www.dutch-headshop.nl/wietzaadjes-kopen ], waar er duizenden per jaar van over de virtuele toonbank gaan. Alle materialen die gebruikt worden zijn duurzaam én zijn geschikt voor hergebruik.

Een aantal jaar geleden koos het bedrijf voor een verhuizing naar één van de meest duurzame bedrijventerreinen van Nederland. Met een warmtepomp op het dak, zonne energie en een eigen windmolen werden de eerste stappen gezet naar verduurzaming. Vorig jaar werd het dak van het pand verbeterd en door een samenwerking met de gemeente komt het overgrote deel van het personeel iedere dag met de elektrische fiets in plaats van de auto. 

Dutch-Headshop is zeker niet het enige bedrijf binnen de branche die bezig is met verduurzaming. Ook Nederlandse coffeeshops, makers van cannabis-gerelateerde artikelen en leveranciers van wietzaden werken met duurzame materialen.

Meer binnen de rubriek Afvalverwerking en -hergebruik