Siward Zomer
Aanleiding:
Energietransities in Nederland door twee eeuwen heen | CBS
Als we de energietransitie willen versnellen én energiearmoede willen verhelpen, is het essentieel dat we energiecoaches de erkenning geven die ze verdienen. Zij zijn de frontsoldaten op het slagveld van verduurzaming, het eerste aanspreekpunt voor bewoners die willen weten hoe ze hun energieverbruik kunnen verlagen en hun woningen en hun buurt kunnen verduurzamen. Hun rol is cruciaal, niet alleen als adviseurs, maar ook als bruggenbouwers tussen de gemeente, coöperaties en de bewoners.
Een eerlijk advies is het halve werk. Dit gezegde is meer dan een cliché; het is de kern van wat energiecoaches doen. Ze bieden een vertrouwensband die nodig is om bewoners te overtuigen om de stap naar verduurzaming te zetten. In de warmtetransitie, waar we uiteindelijk achter iedere voordeur aan de slag moeten, is dit vertrouwen onmisbaar. Als een bewoner al eerder een eerlijk advies heeft ontvangen van een energiecoach, is de kans groter dat hij of zij openstaat voor verdere stappen die de energiecoöperatie in die wijk of regio gaat organiseren. Dit is een krachtig instrument tegen de vaak nog terughoudende houding van bewoners tegen elke maatregel die nodig is in energietransitie.
Gemeenten en coöperaties doen er goed aan om te investeren in het opleiden van energiecoaches. Hoe meer goed opgeleide coaches er zijn, hoe meer bewoners we kunnen bereiken. Dat is het eerste contact in een veel langer proces in de wijk. Bij de aanleg van een warmtenet is het cruciaal dat een groot deel van de bewoners meewerkt. Als 10 tot 15 procent van de bewoners niet wil meedoen, kan de aanleg van zo'n net al snel onhaalbaar worden. De inzet van energiecoaches kan hierin een groot verschil maken door bewoners te informeren en te motiveren, maar ook de benodigde bouwkundige informatie op te halen die nodig is om een warmtenet betaalbaar te ontwikkelen.
De energietransitie is een gezamenlijke inspanning en energiecoaches staan aan de frontlinie van een verduurzamingsproces. Energiecoaches zijn daarmee de sleutel tot het succes wanneer we ze goed inzetten binnen de juiste coöperatieve context. Laten we investeren in hen, hen ondersteunen en onze deuren openen voor hen. Alleen dan kunnen we samen de stap naar een duurzame, eerlijke toekomst zetten.
Dit is een origineel bericht van Energie Samen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.