Buurtwarmte, de energiecoöperatie die zich inzet voor duurzame en betaalbare warmte in Nederlandse buurten, kondigt met trots aan dat Petra Lettink per 1 januari 2025 de nieuwe directeur is. Met haar ruime ervaring in klimaatbeleid en duurzame initiatieven, zal Petra Buurtwarmte leiden in haar missie om lokaal georganiseerde warmteprojecten te ondersteunen en te realiseren.
Petra Lettink brengt veel kennis en ervaring mee naar Buurtwarmte. Als voormalig directeur van Klimaatverbond Nederland en oprichter van Groene Transitie, heeft zij laten zien dat zij in staat is om duurzame projecten te initiëren en impact te maken. Haar pragmatische aanpak en visie sluiten naadloos aan bij de doelen van Buurtwarmte. “Ik ben blij om aan de slag te mogen gaan bij Buurtwarmte. Het potentieel van warmtegemeenschappen in Nederland is enorm en ik kijk ernaar uit om samen met gemeenten, woningcorporaties en andere partners een versnelling in de warmtetransitie te realiseren”, aldus Petra Lettink.
Betaalbaar en duurzaam alternatief
Nederland bereidt zich voor op een toekomst zonder aardgas. Coöperatieve warmtenetten, beheerd door lokale bewoners zonder winstoogmerk, vormen een betaalbaar en duurzaam alternatief voor traditionele energieoplossingen. Eventuele winsten vloeien terug naar de buurt, wat zorgt voor directe maatschappelijke waarde en versterkte betrokkenheid van bewoners. Buurtwarmte heeft als doel om uiterlijk in 2030 in minimaal 1.500 Nederlandse buurten een warmteproject op te starten en 350 collectieve warmte-oplossingen te realiseren.
Fanny Claassen, de drijvende kracht achter Buurtwarmte, blikt terug op een succesvolle opstartfase en kijkt vol vertrouwen naar de toekomst onder Petra’s leiding. “Steeds meer burgers vragen zich terecht af waarom we nog zo afhankelijk zijn van de hoge tarieven van grote energieleveranciers. Zij willen zelf de regie nemen over hun warmtevoorziening. Met de komst van Petra zorgen we ervoor dat Buurtwarmte haar groei voortzet en haar missie nog beter kan realiseren: duurzame en betaalbare warmtetarieven voor alle bewoners die samen in actie willen komen.”
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming of district heating, is een systeem waarbij warmte centraal wordt opgewekt en via een netwerk van geïsoleerde leidingen wordt gedistribueerd naar verschillende gebouwen, zoals woningen en bedrijven, in een bepaald gebied. Het doel van een warmtenet is om efficiënt duurzame warmte (en koude) te leveren voor verwarming en warm water.
Bij het aanleggen van een warmtenet kunnen diverse warmtebronnen worden gebruikt, zoals restwarmte van industriële processen, geothermie, warmtepompen en aquathermie. Door deze bronnen te combineren en efficiënt te beheren, wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd en worden tegelijkertijd de energiekosten verlaagd.
Dit is een origineel bericht van Coöperatie Buurtwarmte U.A.
Ga naar alle berichten van deze organisatie.