'Voldoende bewegen leidt tot meer dan alleen gewichtsverlies'

14 FEB 2022 09:07 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maureen Ros, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: In Borsele, waar het aantal mensen met overgewicht het sterkst steeg, blijkt hoe moeilijk obesitas te bestrijden is | De Volkskrant

Onderzoek van de GGD toont aan dat het aantal Nederlanders met overgewicht blijft stijgen, ondanks meer inzet van onder andere de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Bewegen kan een belangrijke rol spelen bij het behalen van gezondheidswinst, meer dan alleen het bijdragen aan gewichtsverlies.

De fysieke effecten van bewegen zijn vaak het meest bekend, zoals het versterken van het hart, de bloedvaten en spieren. Bewegen heeft echter ook effect op emotioneel en sociaal vlak. Daarnaast draagt bewegen via verschillende wegen bij aan een beter immuunsysteem.

Op mentaal gebied zorgt bewegen onder andere voor een uitlaatklep en verbeterde stressregulatie. Mensen met overgewicht/obesitas hebben vaak onderliggende problematiek waarbij stress een rol speelt. In het geval van stress dragen sport en bewegen ertoe bij dat de stressgevoelens geleidelijk verdwijnen. Ook leiden sport en bewegen tot positieve veranderingen in gemoedstoestand en emoties. Zo zorgt het voor het verminderen of voorkomen van angstige- en depressieve symptomen. Daarnaast zorgen sport en bewegen ervoor dat mensen maatschappelijk actiever zijn en meer sociaal contact hebben.

Juist voor mensen die stress ervaren kan bewegen veel bijdragen aan zowel de fysieke als mentale gezondheid. Elke vorm van bewegen heeft al een positief effect, meer beweging in de dag brengen heeft dus altijd nut. Het lastige is dat mensen met overgewicht het belang van bewegen vaak niet inzien, en aan de andere kant dat de sport- en beweegsector deze mensen moeilijk kan bereiken. De zorgprofessional zou hier een rol kunnen spelen, aangezien dit vaak het eerste aanspreekpunt is voor mensen met overgewicht.

Maureen Ros, Specialist fysieke effecten van bewegen, bewegen voor mensen met een chronische aandoening, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Media industrie