MVO Nederland analyseert Rijksbegroting 2025: geen groene groei maar grijze stilstand

18 SEP 2024 15:42 | MVO Nederland

Niets in de Rijksbegroting 2025 wijst erop dat het kabinet inzet op innovatie van bedrijven die maatschappelijke problemen oplossen. Dat is een van de conclusies uit een analyse van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland. Hierin is de begroting beoordeeld op zeven thema’s: in hoeverre dragen de plannen bij aan een duurzame, nieuwe economie? “Het kabinet-Schoof is geen kabinet van groene groei, maar van grijze stilstand”, zegt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

De analyse laat zien dat het akkoord vooral voor ondernemers is die blijven werken in de oude economie. In deze economie is welvaart puur financieel en telt waarde voor natuur en maatschappij niet mee. Zo zijn de plannen op groene energie tegenstrijdig. Enerzijds stimuleert het kabinet verduurzaming, anderzijds houdt het fossiel in stand. Op biodiversiteit en echte prijzen ontbreken plannen zelfs volledig. En op circulaire economie vindt het kabinet het goed om plannen te hebben, maar maakt het die pas later.

“Het speelveld voor duurzaam ondernemen wordt door deze Rijksbegroting alleen maar oneerlijker. Ondernemers die hun verantwoordelijkheid pakken en oog hebben voor meer dan financiële waarde zijn met deze plannen totaal niet geholpen”, aldus Ankie van Wersch. “Duurzaam ondernemen ís niet eenvoudig. Samen met onze ondernemers blijven we bij MVO Nederland werken aan het oplossen van de échte problemen in de maatschappij.”

MVO Nederland stuurt de transitie naar de duurzame economie binnen de grenzen van natuur en maatschappij met het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland. Voor een duurzame economie moet het huidige systeem op de schop. Wij stimuleren en ondersteunen bedrijven om hieraan bij te dragen. Daarnaast sporen we de overheid aan om duurzaam ondernemen de standaard te maken. Meer informatie: www.mvonederland.nl.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid