Actie Giro 777 voor Zuid-Limburg massaal omarmd: binnen 24 uur al 900.000 euro gedoneerd

17 JUL 2021 09:01 | Nationaal Rampenfonds

Houten, 17 juli 2021

Actie Nationaal Rampenfonds Giro 777 voor Zuid-Limburg massaal omarmd: ruim 900.000 euro binnen een etmaal gedoneerd

Op de eerste actiedag van Giro 777 van het Nationaal Rampenfonds hebben particulieren, bedrijven en instellingen massaal gereageerd op de oproep tot steun aan aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg. Binnen een etmaal is ruim al 900.000 euro gedoneerd aan het Nationaal Rampenfonds door circa 20.000 individuele donateurs. De actie gaat de komende dagen nog in volle vaart door.

“We zijn overweldigd door de enorme steun die er leeft en de bereidheid van Nederlanders om bij te dragen aan de nood in de getroffen gebieden in Limburg. De Limburgse zender L1 heeft gisteren uitvoerig aandacht gevraagd voor de actie en vandaag staat Radio 2 in het kader van Giro 777. Donateurs laten op sociale media weten dat ze hebben bijgedragen en roepen anderen ook daartoe op. Dat is prachtig om te zien”, aldus voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.

De landelijke actie Giro 777 is opgezet door het Nationaal Rampenfonds. Het streven van dit fonds is om te helpen ná een ramp, dus in Zuid-Limburg als het water weer gezakt is en alle bewoners weer hebben kunnen terugkeren naar hun huizen. Verzekeraars zullen een deel van de schade dekken en de overheid heeft gezegd ook een belangrijke rol te willen spelen. Maar er blijven ook noden over die schrijnend zijn en niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die particuliere initiatieven die daarop inspelen, wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Het doel is om na een dergelijke ingrijpende gebeurtenis, het cement in de samenleving terug te krijgen. Het Nationaal Rampenfonds zal ontvangen gelden via een beoordelingscommissie toekennen aan gekwalificeerde herstelprojecten van maatschappelijke organisaties. De steun voor schade die door de rijksoverheid is toegezegd, zal niet via het Nationaal Rampenfonds verdeeld worden.

Giften kunnen worden overgemaakt via https://www.giro777.nl of via elke bank in Nederland op het rekeningnummer 777 (leidt door naar NL28 INGB 0000 000 777)

p.s. als gevolg van de grote belangstelling om te doneren is de website giro777.nl in de nacht van 16 op 17 juli tijdelijk uit de lucht geweest.

Noot voor de redactie Voor meer informatie over deze actie van het Nationaal Rampenfonds en interviewverzoeken aan voorzitter Clémence Ross-van Dorp, kunt u contact opnemen met Quality Source Communications op nummer 020 244 48 77. Of via de directe nummers 06 54 66 32 80 (Anneloes Topper - anneloes.topper@qualitysource.nl) of 06 29 541 542 (Frans Gunnink - frans.gunnink@qualitysource.nl) Algemene informatie: Het Nationaal Rampenfonds (NRF) is opgericht in 1935 en kan binnen het Koninkrijk der Nederlanden in actie komen als zich een ramp voordoet die door het bestuur van het NRF als 'nationale ramp' wordt gekwalificeerd, na afstemming met de overheid. Of het bestuur een actie start, hangt mede af van de aard en omvang van de ramp. Anders dan in de begintijd van het NRF neemt de overheid tegenwoordig veelal een grote verantwoordelijkheid bij omvangrijke rampen. Persoonlijke schade is tegenwoordig op veel ruimere schaal door verzekeringen gedekt. Het NRF komt tot een passende afbakening van activiteiten, in geval het besluit een actieve rol te spelen. In geval van een nationale ramp kan het NRF geld inzamelen en bijdragen verlenen aan organisaties die zich bezighouden met hulpverlening aan slachtoffers. Het bestuur van het NRF kan in zo'n geval een beoordelingscommissie instellen. Deze commissie beoordeelt de aanvragen om een bijdrage en adviseert het bestuur inzake toewijzingen. Het NRF verleent sinds 2015 geen bijdragen meer aan individuele slachtoffers van rampen. De laatst keer dat het NRF uitkeringen aan individuen heeft gedaan betrof de slachtoffers van de Vuurwerkramp in Enschede in 2000. In 2017 heeft het NRF met twee miljoen euro op St. Maarten, St. Eustatius en Saba dertig projecten gesteund. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het NRF, giro777.nl. Het NRF is opgenomen op de lijst van Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) van de belastingdienst. Zie verder: https://nationaalrampenfonds.nl/over-ons/ons-doel

Meer binnen de rubriek Beheer van verenigingen en liefdadigheidsinstellingen