Blijf financieel fit: Drie nieuwe geldtips van Nicci de Haas van Openbank Nederland

02 JUL 2021 07:30 | Openbank

Waarin kan ik het beste beleggen? Hoe lang moet ik sparen om een bepaald doel te bereiken? Waar moet ik op letten als ik een spaarrekening open? Wat zijn de kosten van beleggen? Het risico? En hoe beperk ik de kans op verliezen? Hoeveel heb ik nodig voor een goed pensioen?

Dit zijn vragen die vaak door Nederlanders worden gesteld. Nicci de Haas, hoofd van de Nederlandse activiteiten van Openbank, geeft de antwoorden in handzame geldtips in deze terugkerende nieuwsbrief. 

Onlinebank Openbank zet zwaar in op financiële educatie. De Haas schrijft daarom periodiek laagdrempelige tips over sparen, beleggen, financiële doelen en andere belangrijke geldonderwerpen in deze nieuwsbrief. De volgende tips helpen elke (beginnende) belegger om valkuilen te voorkomen.  

Tip 1: Sparen bij een andere bank 

 Ook bij de huidige lage rentes is het verstandig af en toe te checken of je nog wel bij de juiste bank spaart. Overstappen kan nog steeds leiden tot een hogere renteopbrengst, al zijn de verschillen minder groot dan een paar jaar geleden. Kijk dan niet alleen naar het renteverschil, maar ook naar de kosten. Het openen van een nieuwe betaalrekening bij een andere bank  bijvoorbeeld betekent vaak dat je periodiek kosten moet betalen voor die rekening en een eventuele betaalpas. Die kosten kunnen je spaarvoordeel verlagen of zelfs tenietdoen. Kies liever voor een spaarrekening waarbij de betreffende bank je geen andere kosten in rekening brengt. 

Tip 2: Ongemerkt sparen 

Sparen zit niet iedereen in het bloed en een goed gevulde bankrekening zet aan tot uitgeven. Het is daarom verstandig om automatisch elke maand een vast bedrag over te schrijven naar een spaarrekening. Budgetinstituut Nibud geeft als richtlijn om 10 procent van je inkomen te sparen. Regel de overschrijving op een datum vlak nadat het salaris binnen is en zie het als een vaste kostenpost. Op deze manier kun je ongemerkt een mooi bedrag sparen. Dit geldt overigens ook voor beleggen; elke maand iets inleggen, kan op de lange termijn mooie resultaten opleveren. Is het niet mogelijk om elke maand iets te sparen? Bijvoorbeeld omdat de inkomsten schommelen en elke maand kunnen afwijken? Kijk dan aan het einde van elke maand wat er over is en maak een deel van dat bedrag over naar de spaarrekening. Automatisch elke maand een bedrag sparen heeft echter de voorkeur omdat we geneigd zijn om dingen te vergeten of uit te stellen.  

Tip 3: Beginnen met beleggen 

De spaartegoeden van Nederlanders blijven groeien. Met de lage rente levert sparen echter weinig op, van niets tot hooguit een paar tienden van procenten. Beleggen lijkt dan al snel een goed alternatief, zeker als de rendementen op de beurs wel hoog zijn. Veel particulieren laten zich echter afschrikken door de risico’s en dat is jammer, want juist mensen die oog hebben voor risico hebben het in zich om een goede belegger te worden en zich niet te gedragen als een gokker in een casino. Op de lange termijn leidt beleggen tot hogere rendementen dan bij sparen, mits je je aan de spelregels houdt. Het belangrijkste is dat je je niet laat verleiden door huizenhoge rendementen, maar ook bedacht bent op het risico dat je kunt verliezen. Gelukkig zijn er veel manieren en beleggingsproducten om het beleggingsrisico te beperken. 

Meer binnen de rubriek Persoonlijke financiën