Steun voor inzameling Zuid-Limburg Giro777 overweldigend: inmiddels 5 mln opgehaald

18 JUL 2021 23:42 | Nationaal Rampenfonds

Houten, 19 juli 2021

Sociale media en radioacties geven acties voor Limburg duwtje in de rug

Steun voor inzameling Zuid-Limburg Giro777 overweldigend: inmiddels meer dan 5 mln opgehaald

  • Radio 5 en Radio 2 besteden maandag de hele dag aan actie voor Limburg

  • Nationaal Rampenfonds maakt op korte termijn details bekend over de toekenningscriteria

  • Media en particulieren opgeroepen om online banners te gebruiken

    Na het eerste actieweekeinde van Giro 777 van het Nationaal Rampenfonds hebben particulieren, bedrijven en instellingen massaal gereageerd op de oproep tot steun aan aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg. Sinds vrijdagmiddag is meer dan 5 miljoen euro gedoneerd (5.100.000) aan het Nationaal Rampenfonds door meer dan 105.000 individuele donateurs. Op de site (www.giro777.nl) zijn banners beschikbaar die bedrijven en particulieren kunnen plaatsen op websites en sociale media. Het bestuur zal op korte termijn details over de toekenningscriteria bekendmaken.

    Voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds zegt diep getroffen te zijn door de saamhorigheid die spreekt uit resultaten tot nog toe. “De steun vanuit het land is enorm en overweldigt ons. De beelden die binnenkomen, maken duidelijk wat de omvang is van het leed dat deze overstroming veroorzaakt. We gaan steeds meer beseffen dat dit een grote nasleep zal hebben bij mensen in de getroffen gebieden, ook mentaal. Als Nationaal Rampenfonds willen wij het geld besteden aan initiatieven die de lokale bevolking zullen bijstaan om het gewone leven na de ramp weer op te pakken.”

    Op korte termijn zullen lokale organisaties steunaanvragen voor projecten kunnen indienen. De randvoorwaarden hiervoor zullen zeer binnenkort op de website www.giro777.nl worden gepubliceerd. Uiteindelijk besluit een lokaal goed ingevoerde commissie over de toekenning van de gelden.

    Het Nationaal Rampenfonds heeft zich tot doel gesteld om te helpen ná de ramp, dus in Zuid-Limburg als het water weer gezakt is en alle bewoners hebben kunnen terugkeren naar hun huizen. “Wij willen de samenleving een steun in de rug geven en daarom richten we ons op maatschappelijke initiatieven die lokaal worden aangedragen”, aldus Clémence Ross-van Dorp.

    Giften kunnen worden overgemaakt via www.giro777.nl of via elke bank in Nederland op het rekeningnummer 777 (bij sommige banken dient het volledige nummer te worden ingevoerd: NL28 INGB 0000 000 777)

     

Noot voor de redactie Voor meer informatie over deze actie van het Nationaal Rampenfonds en interviewverzoeken aan voorzitter Clémence Ross-van Dorp, kunt u contact opnemen met Quality Source Communications op nummer 020 244 48 77. Of via de directe nummers 06 54 66 32 80 (Anneloes Topper - anneloes.topper@qualitysource.nl) of 06 29 541 542 (Frans Gunnink - frans.gunnink@qualitysource.nl) Algemene informatie: Het Nationaal Rampenfonds (NRF) is opgericht in 1935 en kan binnen het Koninkrijk der Nederlanden in actie komen als zich een ramp voordoet die door het bestuur van het NRF als 'nationale ramp' wordt gekwalificeerd, na afstemming met de overheid. Anders dan in de begintijd van het NRF neemt de overheid tegenwoordig veelal een verantwoordelijkheid bij omvangrijke rampen. Persoonlijke schade is tegenwoordig op veel ruimere schaal door verzekeringen gedekt. Het NRF richt zich met name op lokale, kleinschalige initiatieven gestart vanuit en ten bate van de bevolking ter plekke om zo de getroffen gemeenschappen een steun in de rug te bieden. De beoordelingscommissie beoordeelt de aanvragen om een bijdrage en adviseert het bestuur inzake toewijzingen. Het NRF verleent sinds 2015 geen bijdragen meer aan individuele slachtoffers van rampen. In 2017 heeft het NRF met twee miljoen euro op St. Maarten, St. Eustatius en Saba dertig projecten gesteund. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het NRF, giro777.nl. Het NRF is opgenomen op de lijst van Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) van de belastingdienst. Zie verder: https://nationaalrampenfonds.nl/over-ons/ons-doel

Meer binnen deze rubriek