Gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten per 1 januari 2026
Lijnden/Amersfoort - De ABU, NBBU en vakbond LBV hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. De cao heeft een looptijd van drie jaar: van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2028. De nieuwe cao verbetert de arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten. Zij krijgen recht op een gelijkwaardig pakket als medewerkers in vaste dienst. Met dit akkoord geven cao-partijen uitvoering aan het SER-MLT-advies uit 2021 en bereiden zij de branche voor op de verwachte invoering van de Wet meer zekerheid flexwerkers per begin volgend jaar.
Belangrijkste veranderingen per 2026
De totale waarde van de arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten wordt minimaal gelijkwaardig aan die van medewerkers in dienst van de opdrachtgever in eenzelfde of vergelijkbare functie. Jurriën Koops: “Gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden passen bij modern werkgeverschap. Met deze cao komt er meer ruimte voor maatwerk en behoeften van uitzendkrachten.” Daarnaast gaat op 1 januari a.s. ook de eerder afgesproken en verbeterde pensioenregeling in. Verder wordt op het moment dat de Wet meer zekerheid flexwerkers in werking treedt ook Fase B/3 verkort naar 2 jaar.
Achtergrond van het akkoord
Met het akkoord is de allerlaatste stap gezet naar volledig gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten. Om deze stap per 1 januari 2026 te kunnen zetten was tijdig duidelijkheid nodig, omdat de invoering complex is. Om de onderhandelingen vlot te trekken, hebben ABU en NBBU aan alle vakbonden in de uitzendsector – te weten FNV, CNV, De Unie en LBV – eind maart een ultieme oproep gedaan om zonder voorwaarden vooraf aan tafel te komen. FNV, CNV en De Unie gingen niet op de uitnodiging in. Vakbond LBV wel. Met hen is op een constructieve manier gewerkt aan het principeakkoord. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de achterban van de betrokken partijen.
Zorgvuldige implementatie noodzakelijk
“We zijn blij dat de LBV het belang heeft ingezien van het tijdig sluiten van een cao-akkoord, om de complexe implementatie zo goed mogelijk te laten verlopen,” aldus Koops. “De implementatie van gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden is een grote operatie, omdat honderden cao’s en arbeidsvoorwaarden van inleners in kaart moeten worden gebracht. Uitzendbureaus krijgen dus te maken met uiteenlopende arbeidsvoorwaarden en benodigde aanpassingen in software. We zijn blij dat we op tijd dit akkoord hebben bereikt.”
Dit is een origineel bericht van ABU
Ga naar alle berichten van deze organisatie.