'Stembusakkoord over LHBTI-thema's stimuleert wetgeving'

15 MRT 2021 14:09 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Simon Timmerman, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: COC sluit akkoord met partijen over lhbti-emancipatie | ANP

Op zaterdag 13 maart tekende COC Nederland een nieuw Regenboog Stembusakkoord met acht lijsttrekkers en vertegenwoordigers van de politieke partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD en 50PLUS. De basis voor dit akkoord werd gelegd bij het lijsttrekkersdebat van COC op 5 februari.

Stembusakkoorden over LHBTI-thema’s blijken de moeite waard. Slechts 1 belofte van het Regenboog Stembusakkoord dat COC in 2017 sloot voor de landelijke verkiezingen, werd niet nagekomen. Er kwam in de afgelopen kabinetsperiode nog geen meerouderschapswet. Wel resulteerde een stembusakkoord onder meer in verplichte aandacht voor acceptatie op school, een wet lesbisch ouderschap, een nieuwe transgenderwet, een verbod op transgender- en intersekse discriminatie en een wetsvoorstel tot verankering van LHBTI-rechten in de Grondwet.

Ook lokaal zien we dat bij de laatste verkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, veel Regenboog Stembusakkoorden werden getekend. En die getekende beloften met politici blijken in gemeenten ook vaak een belangrijke impuls voor inzet voor LHBTI-personen.

Meer informatie over deze expert via woordvoerder Marc Engberts 06-55440548, m.engberts@movisie.nl Deze en vele andere experts staan ook in de ANP-app, in de kolom ANP Experts. Meer informatie over ANP Expert Support: http://www.anp.nl/experts Deze dienst staat los van de ANP-redactie.

Meer binnen de rubriek Genderstudies