'Gunstig weer voor opkomst gemeenteraadsverkiezingen'

14 MRT 2022 09:54 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Stembus gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022 | ANP

Het weer is de gemeenteraadsverkiezingen gunstig gestemd. Woensdag blijft het droog en schijnt de zon geregeld. De temperatuur loopt op naar 16 tot 19 graden en in het zuiden tikt het kwik in het zuiden mogelijk voor het eerst dit jaar de 20 graden aan. Uit cijfers van Weeronline blijkt dat de opkomst hoger is bij mooi weer.

Wie maandag of dinsdag zijn stem al uitbrengt maakt wel kans op een nat pak, doordat enkele buien over het land trekken. Toch is het ook dan meestal droog, met van tijd tot tijd zon en aangename temperaturen van 10-15 graden.

Langdurige regen bepalend voor stembusgang

Een enkele bui is geen reden om niet te gaan stemmen, maar dat is langdurige regen wel. Hoe langer het regent, hoe lager de opkomst. Een dag met veel zonneschijn tijdens landelijke verkiezingen had in het verleden gemiddeld een 2 tot 3% hogere opkomst dan een bewolkte en regenachtige dag. Ook bij aangename temperaturen is de opkomst 1% hoger. Het weer woensdag is dan ook geen spelbreker in de opkomstcijfers en zorgt juist voor een paar procent hogere opkomst.

De vorige keer dat we konden stemmen was op 17 maart 2021. Het weerbeeld had tijdens de stembusgang voor de Tweede Kamer een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur lag tussen 7 en 9 graden. De opkomst was 78,7%. Vier jaar daarvoor stemden we op 15 maart ook voor de Tweede Kamer. Het was toen overal droog, de zon scheen flink en het werd 11 tot 15 graden. De opkomst was met 81,6% dan ook duidelijk hoger.

Opkomst gemeenteraad altijd lager

De opkomst voor de gemeenteraadverkiezingen is altijd lager dan voor de Tweede Kamer. De vorige keer was op 21 maart 2018 en de opkomst was 55%. Het weerbeeld liet flink wat zon zien en op een lokale bui na bleef het droog. De temperatuur steeg naar 7 tot 9 graden. In 2014 was de opkomst op 19 maart 54%. Er trokken die dag buien over het land, maar tussendoor scheen de zon. De temperatuur was aangenaam met 12 graden in het noorden en 18 in het zuiden.

Rico Schröder is meteoroloog bij Weeronline.

 

Meer binnen de rubriek Meteorologie