Dit is een expertquote van Coenraad Krijger, directeur, IUCN (International Union for Conservation of Nature) NL.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: IMVO-wet nog geen gelopen race
De tijd van zelfregulering en afwachten is nu echt voorbij. Jarenlang is met steun van de overheid geïnvesteerd in vrijwillige convenanten voor internationaal verantwoord ondernemen en werd gewerkt aan het ontwikkelen van methoden waarmee bedrijven hun internationale voetafdruk konden meten en verminderen. Het uitblijven van wezenlijke tastbare vooruitgang toont het falen van deze vormen van zelfregulering. Het is tijd voor bindende wet- en regelgeving, dat concluderen ook vrijwel alle evaluaties van dit beleid. De initiatiefwet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen (IMVO) waarvan de officiële behandeling deze week begint in de Tweede Kamer, biedt kansen voor het internationaal opererende bedrijfsleven om sneller te verduurzamen.
De in de initiatiefwet opgenomen verplichte gepaste zorgplicht is van groot belang om ervoor te zorgen dat bedrijven onderzoek doen naar inbreuk op mensenrechten, milieu en klimaat in hun ketens en zij misstanden tegengegaan of voorkomen. De voorgestelde wet volgt daarmee de OESO-richtlijnen die al sinds 2011 geldend zijn, zij het dat die vrijwillig zijn.
In Brussel wordt momenteel ook gewerkt aan IMVO-regelgeving voor de hele Europese Unie. Maar dit proces verloopt traag en of het eindresultaat zal voldoen is nog onzeker. Gezien de versnelling in klimaatverandering en biodiversiteitsverlies is het daarom van belang dat Nederlandse bedrijven door de nieuwe wetgeving nu verplicht worden hun internationale activiteiten op orde brengen. Verdienmodellen met negatieve impact op de bevolking, ongebreidelde uitstoot van broeikasgassen en vernietiging van natuur in het buitenland floreren nog altijd en ontvangen zelfs nog overheidssteun.
Als internationaal georiënteerde handelseconomie heeft Nederland een extra grote opgave om een proportionele bijdrage te leveren aan de internationale klimaat- en biodiversiteitsdoelen. In plaats van het afzwakken van verantwoorde regelgeving om tijd te kopen, zouden bedrijven met een niet duurzaam verdienmodel juist de vlucht naar voren kunnen kiezen. Al is het maar omdat Nederland zich internationaal verplicht heeft om subsidies en kredieten voor schadelijke activiteiten in de komende zeven jaar af te bouwen of om te buigen naar het stimuleren van duurzame verdienmodellen. Een versnelling van verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen is geen luxe, maar bittere noodzaak.