Mkb

'Voorgenomen steunpakket mkb te weinig en te laat voor zwembaden'

14 OKT 2022 09:31 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Steunpakket mkb bijna rond, kabinet wil helft stijging energiekosten vergoeden

Het kabinet heeft na de toezegging een maand geleden gewerkt aan een oplossing voor het mkb en de grote energiegebruikers zoals sauna’s. En waarschijnlijk ook zwembaden. Nu de schets bekend is, kunnen de eerste conclusies getrokken worden. Het is te weinig en te laat.

Bij de zwembaden komt het water al aan de lippen door de explosieve stijging van de energiekosten. Voor de meeste baden is er een factor 4 à 5 overheen gegaan om het bad warm te houden. Vele noodgrepen zijn al gedaan maar die zijn bij lange na niet voldoende om het zwembad draaiende te houden.

Het kabinet komt nu met een voorstel om over ongeveer zes maanden bij te schieten voor de helft van de energiekosten van dan. De helft van de factor 5 is alsnog meer dan een verdubbeling die aan de vaste lasten geplakt blijven. Tot die tijd kunnen mkb’ers, waaronder veelgebruikers, financieringen bij de bank aanvragen met staatsgarantie. Een kleine flashback naar de coronaperiode.

Door het zware weer waarin de zwembaden en zwemscholen nu in verkeren is dit te weinig en zeker te laat om het hoofd al watertrappelend boven te houden. Vandaag wordt het in de kamer besproken. Het belangrijkste is dat de zwemveiligheid, die al veel te verduren heeft gehad, nu echt op het spel staat. Dat kan en mag geen zes maanden meer duren.

Shiva de Winter, voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Mkb