Kraaijvanger Architects lanceert radicaal duurzaam woonconcept

31 MEI 2017 07:23 | Kraaijvanger Architects

Kraaijvanger Architect lanceert op de vastgoedbeurs Provada de concepttoren 360°, een duurzame woontoren waarmee Kraaijvanger laat zien dat het nu al mogelijk is om aan een duurzame, circulaire toekomst te bouwen. De toren combineert cradle-to-cradle-bouwen met een luxe en gezonde leefomgeving voor bewoners, in het hart van de stad.

Circulaire economie

Over de volle hoogte van de toren is een vertical-farm geïntegreerd die meer dan genoeg voedsel produceert voor de bewoners en de stadslucht zuivert. Met 90% C2C-gecertificeerde, en dus gezonde, materialen zoeken we de grens op van wat nu technisch haalbaar is. De plannen gaan uit van de renovatie en hergebruik van een bestaand ontwerp van Kraaijvanger: de Rotterdam Building zal na een transformatie de plint van de 360° zijn, volledige sloop wordt zo voorkomen.

Kleinschalig wonen

360° bestaat uit acht segmenten van maximaal 32 appartementen. Acht buurten waar de mensen elkaar kennen en waar ze faciliteiten delen. Iedere buurt heeft een gemeenschappelijke verdieping met buitenruimte die in onderling overleg ingericht kan worden. De minimale maat van 60m² per appartement is relatief klein maar daar staat per appartement 30m² aan gemeenschappelijke faciliteiten tegenover, 7680m² in totaal.  Naast de gedeelde ruimtes per buurt delen alle bewoners van 360° de luxe faciliteiten op het dak en in de onderste vier lagen, zoals een zwembad, sportruimte, werkplaats, kantoor, vergaderruimtes, hotelkamers, sauna, meditatieruimte, deelauto’s en -fietsen.

Haalbaar

Hoewel het hier om een concept gaat zou de 360° vandaag nog gebouwd kunnen worden. 90% van de benodigde materialen zijn beschikbaar met een C2C-certificaat en zelf vertical farming is een bewezen techniek. De energiehuishouding en luchtbehandeling zonder mechanische ventilatie is doorgerekend door Royal Hasskoning DHV. Vorig jaar leverde Kraaijvanger in Venlo het duurzaamste stadskantoor van Nederland en misschien wel de wereld op, vandaag kijken we vooruit hoe het nog weer beter kan.

Al sinds 1927 ontwerpt Kraaijvanger Architects met een blik op de toekomst. Begonnen vanuit een timmerwerkplaats bloeide het bureau met de wederopbouw van Rotterdam, met als monumentaal hoogtepunt concertgebouw De Doelen. Nog steeds zijn complexe opgaves in de grootstedelijke binnensteden de uitdagingen die Kraaijvanger graag aangaat. Daarom staat er in Utrecht op een stadskantoor gedeeltelijk boven het centraal station, heeft de gemeente Venlo een onderkomen dat de gezondheid van de gebruikers én de omgeving bevorderd en staat er op het landgoed Voorlinden in Wassenaar nu een museum voor de grootste privécollectie van Nederland.

Meer binnen de rubriek Architectuur