'SER-advies impuls voor kwaliteit uitzendwerk'

04 JUN 2021 12:57 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jurriën Koops van ABU, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Deal vakbonden en werkgevers over hervorming arbeidsmarkt: flexwerk ingeperkt | RTL Nieuws

Het SER-advies geeft een impuls aan onze wens om de kwaliteit van uitzendwerk duurzaam te verbeteren. Ook uitzenden kent scherpe randen en die gaan er met dit advies vanaf.

De ABU kiest voor kwaliteit van uitzendwerk. Al vóórdat de SER met dit advies kwam. Uitzendwerk is dus niet bedoeld voor concurrentie op loonkosten. Het is wel bedoeld om mensen aan het werk te helpen, hen perspectief te bieden en om bedrijven continuïteit te geven.

Ook al wordt uitzenden daarmee duurder: we zeggen volmondig ‘ja’ tegen gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden vanaf dag 1. We zeggen ‘ja’ tegen een marktconform pensioen en zien in dat te veel flexibiliteit te veel onzekerheid voor werkenden met zich meebrengt. Dat is de ene kant.

De andere kant is dat uitzendwerk óók ruimte (lees: tijd) nodig heeft om mensen die lastig aan het werk komen hierbij te begeleiden. Uitzendwerk is dus meer dan piek en ziek. We zijn dan ook blij dat de SER deze allocatieve functie erkent en uitzendwerk stevig verankert in de wet.

Wij hopen dat een nieuw kabinet het advies van de SER gelijktijdig invoert en zonder cherry picking. Met het SER-advies kunnen we verder stappen zetten in de vernieuwing van onze cao en is de uitzendbranche goed voorgesorteerd op de uitdagingen van de arbeidsmarkt.

Jurriën Koop is directeur van ABU, Algemene Bond Uitzendondernemingen.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt